Μνημόνιο τριών ετών έναντι δανείου 51 δισ. ευρώ από τον ESM

2015-07-08 16:16
Τι αναφέρει η ελληνική επιστολή στον ESM



Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης σας παρουσιάζω το αίτημά μας για υποστήριξη μέσω των άρθρων 12 και 16 της συνθήκης του ESM λόγω της εύθραυστης οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας ως χώρας μέλους και της ευρωζώνης συνολικά.

Ειδικότερα, η Ελλάδα ζητεί από τον ESM ένα δάνειο διευκόλυνσης διάρκειας τριών ετών σύμφωνα με όσα προβλέονται στο άρθρο 13 της συνθήκης του ESM και του άρθρου 2 στον οδηγό δανείων.

Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και για να διασφαλίσει την σταθερότητα του οικονομικού συστήματος.

Όπως αναφέρεται επίσης, η Ελλάδα δεσμεύεται να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων τα οποία θα εφαρμοσθούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος προτείνουμε την άμεση εφαρμογή σειράς μέτρων από την επόμενη εβδομάδα όπως:

• Φορολογικά μεταρρυθμιστικά μέτρα 


• Μέτρα στο συνταξιοδοτικό

Επίσης περιλαμβάνουμε συμπληρωματικές δράσεις τις οποίες θα κάνουμε έτσι ώστε να δυναμώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση την Πέμπτη στις 9 Ιουλίου θα δημοσιοποιήσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια συνολική και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων για την αξιολόγηση των τριών θεσμικών οργάνων που θα υποβληθεί στο Eurogroup.

Συμπληρωματικά, είναι ο εκπεφρασμένος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ότι στο τέλος του προγράμματος θα ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές. 
Η Ελλάδα δεσμεύεται επίσης να τιμήσει πλήρως τις οικονομικές της υποχρεώσεις στους δανειστές της πλήρως και έγκαιρα.

Τέλος στην επιστολή εκφράζεται η δέσμευση της Ελλάδας να μείνει μέλος της ευρωζώνης και να σεβαστεί τους κανόνες της ως χώρα μέλος. 

 

Bild: Αυτό είναι το νέο Μνημόνιο


Το πρόγραμμα διάρκειας τριών ετών το οποίο θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα αν τελικά υπάρξει συμφωνία, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα BILD.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές στην γαλλική κυβέρνηση και σύμφωνα με αυτές, τα χρήματα από τον ESM στον οποίο κατέθεσε αίτημα η Ελλάδα σήμερα για νεο πρόγραμμα είναι έτοιμα και φτάνουν τα 51 δισ. Αν το πρόγραμμα διαρκέσει περισσότερο τότε το ποσό θα αυξηθεί.

Και η Wall Street Journal δημοσιεύει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα αιτήθηκε επισήμως τριετή διάσωση από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης και υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές, ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.