Μόσχα προς Σόφια μετά το βουλγαρικό "Νιέτ" στα ρωσικά αεροσκάφη

2015-09-09 07:17

Μια υπόμνηση από την Μόσχα προς την Σόφια από αυτές που, χωρίς να λένε πολλά, εν τούτοις είναι αρκούντως καταδεικτικές του τι έρχεται, ακολούθησε την απόφαση της Βουλγαρίας να μην επιτρέψει την πτήση επάνω από το βουλγαρικό FIR ρωσικών αεροσκαφών που θα μετέφεραν "ανθρωπιστική" όπως η Μόσχα την χαρακτηρίζει, βοήθεια στην Ρωσία.

"Οι Βούλγαροι θα έχουν βάρος στην συνείδησή τους το γεγονός ότι ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των ΗΠΑ να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη. Να το θυμούνται αυτό που έκαναν. Τα φορτία των αεροσκαφών μεταφέρουν καθαρά ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν συμφέρει η μεταφορά όπλων αεροπορικώς" δήλωσε ο Βλαντίμιρ Τζαρμπάτοφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

"Τα αεροπλάνα φέρεται ότι μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά είχαμε αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το δηλωμένο φορτίο δεν ήταν το πραγματικό", απάντησε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών Μπετίνα Γιότεβα.

Η Βουλγαρία εισάγει το 85% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από την Ρωσία και έχει ζητήσει μείωση των τιμών, η οποία είναι μάλλον απίθανο να δοθεί τώρα. Πάντως ο Β.Τζαρμπάτοφ με την δήλωσή του απέσεισε και από την Ελλάδα το φορτίο της πίεσης που είχε ασκήσει η Ουάσιγκτον, αν και η Αθήνα δεν απέρριψε το αίτημα και είχε δώσει το "πράσινο φως" για τα ρωσικά αεροσκάφη.