ΝΔ: Κούρσα τριών μονομάχων και τριών διαφορετικών στρατηγικών

2015-10-02 08:59
 

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων και οι τρεις μονομάχοι που ως και χτες το βράδυ είχαν εξασφαλίσει τις απαραίτητες υπογραφές που θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν την προεδρία της ΝΔ, προέρχονται από τρεις διαφορετικές πολιτικές γενιές, με διαφορετικό ταμπεραμέντο και διαφορετικές πολιτικές διαδρομές. Μετά τη μάχη των υπογραφών η επόμενη μεγάλη μεταξύ τους αντιπαράθεση θα γίνει για την ημερομηνία που θα στηθεί η κάλπη.

 
 
 

Στην επιθυμία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη η εκλογική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο με το σκεπτικό να έχει λύσει το πρόβλημα ηγεσίας η ΝΔ ενόψει της δύσκολης αντιπολιτευτικής δουλειάς που έχει απέναντι στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, οι συνυποψήφιοί του αντιδρούν με καχυποψία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί εκλογή αρχηγού στις 15 Νοεμβρίου τονίζοντας πως «οποιαδήποτε διαδικασία εξπρές παραπέμπει σε κλειστές συνεννοήσεις με την ελπίδα να έρθουν να ψηφίσουν λίγοι». Εκλογή τον Νοέμβριο θέλει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας προτείνοντας περισσότερα εκλογικά τμήματα και παράλληλα με τις κάλπες και δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, θεωρώντας ότι για τη ΝΔ «τώρα είναι η ευκαιρία να κάνει ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα και να πάει πρώτη σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να συμμετέχει στις εκλογές».

Σημείο αντιπαράθεσης για το τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητα του καθενός εκ των τριών διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ είναι και ανθρωπογεωγραφία των υποστηρικτών τους από το στελεχικό δυναμικό της παράταξης. Ενώ διαφορετικό στίγμα έδωσαν και ως προς το πώς και πότε επέλεξαν να ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την πρώτη μέρα που άνοιξε η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού της ΝΔ, χωρίς να επιζητήσει συναντήσεις με τους πρώην προέδρους του κόμματος και πρώην πρωθυπουργούς και επιδόθηκε ευθύς αμέσως στην προβολή της δικής του ατζέντας.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης άφησε το χρόνο να κυλήσει και να διαμορφωθεί ένα κύμα υποστήριξης της υποψηφιότητάς του από μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και των κορυφαίων στελεχών, αλλά και του Κώστα Καραμανλή στο όνομα της ενότητας της παράταξης.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του κόντρα στην επιθυμία του Κώστα Καραμανλή όπως αναφέρουν οι διαθέσιμες πληροφορίες. Ωστόσο φαίνεται να έχει διαμορφωθεί σε κάποιους νομούς, ρεύμα υποστήριξής του από κατώτερα και μεσαία στελέχη της παράταξης ακόμα και εκεί όπου οι τοπικοί καραμανλικοί ως επί το πλείστον βουλευτές έχουν ταχθεί ανοιχτά με το μέρος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε καθένας εκ των υποψηφίων προέδρων ξεδίπλωσε τις βασικές κατευθύνσεις της στρατηγικής του, ανέδειξε τα ατού του και έδωσε το στίγμα και το όραμά του για τη ΝΔ.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επενδύει στην εμπειρία του, στο γεγονός ότι βρίσκεται στη ΝΔ από την ίδρυσή της και απευθύνεται στον «ανώνυμο νεοδημοκράτη της βάσης». Απορρίπτει τη λογική της αναζήτησης ενός «αντι-Τσίπρα» στην ηγεσία της ΝΔ και δηλώνει αντίθετος «στη μάχη των γενεών», ενώ υπόσχεται ως πρόεδρος να «χτίσει και όχι να γκρεμίσει», να εκπροσωπήσει όχι ένας μέρος της ΝΔ αλλά το σύνολο του κόμματος στη βάση των αρχών του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού «χωρίς αποκλεισμούς και στρατόπεδα».

Ο ίδιος φρόντισε και εκ του ρόλου του ως υπηρεσιακού προέδρου να διαμορφώσει σταδιακά τις τελευταίες μέρες μια στρατηγική τέλους ανοχής στον πρωθυπουργό και στο πλαίσιο αυτό να εμφανιστεί ως ηγέτης της ΝΔ που θα δώσει σκληρές μάχες με την κυβέρνηση, ανασυγκροτώντας το κόμμα.  

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη γνώριζαν καλά από την αρχή ότι ήταν το αουτσάιντερ και φρόντισαν να διαμορφώσουν μια επικοινωνιακή στρατηγική για την υπέρβαση του γεγονότος ότι προέρχεται από πολιτική οικογένεια με βαρύ πολιτικό όνομα. Από την πρώτη στιγμή δήλωνε συνεχώς «δείτε τον Κυριάκο πίσω από το Μητσοτάκη και κρίνετέ με για το έργο μου». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνει την ιδεολογική του στόχευση στο χώρο του φιλελεύθερου κέντρου και μιλάει για μια κεντροδεξιά παράταξη, τονίζοντας με έμφαση τη μεγάλη διαχωριστική γραμμή με τις ιδέες της αριστεράς. Για τη ΝΔ λέει ότι θα τα αλλάξει όλα εκτός από το όνομα. Κοινωνικά στοχεύει κυρίως στις νεότερες και παραγωγικές ηλικίες και έχει μιλήσει αρκετές φορές για την κατάσταση της ΝΔ ως ένα «κόμμα συνταξιούχων» που πρέπει να αλλάξει δίνοντας ευκαιρίες στους νεότερους. Ιδιαίτερο στοιχείο στην επικοινωνιακή του καμπάνια είναι η προβολή των θέσεών του και η επικοινωνία με τους πολίτες μέσω του διαδικτύου και των social media, όπως ο διάλογος που οργανώνει σήμερα το απόγευμα μέσω facebook «100 δικές σας ιδέες σε 100 λεπτά».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας φρόντισε από την αρχή, την κατηγορία που του καταλογίζουν οι αντίπαλοί του ότι δεν είναι κοινοβουλευτικός, να την μετατρέψει σε πλεονέκτημα προτάσσοντας στην δική του καμπάνια –που επίσης κατά κύριο λόγο περνάει μέσα από το διαδίκτυο και τα social media- την ανάγκη η ΝΔ να δώσει και να ξανακερδίσει «μάχες μέσα στην κοινωνία» και όχι στη βουλή. Ο ίδιος σε ότι αφορά στην κριτική που δέχεται ότι ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να έχει εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό το αντιπαρέρχεται υποσχόμενος πιο συλλογική παρουσία στη βουλή με μοίρασμα ρόλων και ευθύνης σε κάθε βουλευτή. Ταυτόχρονα ποντάρει πολλά στο έργο και την ικανότητα άσκησης διοίκησης μέσω της ιδιότητάς του ως περιφερειάρχη.

Τέλος ο Άδωνις Γεωργιάδης που μπήκε τελευταίος στη μάχη των υπογραφών και ως χτες το βράδυ ήταν αμφίβολο αν θα καταφέρει να τις συγκεντρώσει για να μπορεί να είναι τελικά υποψήφιος, ανέπτυξε μια καμπάνια σύμφωνα με την οποία έδινε βάρος στην απενεχοποίηση της έννοιας της «δεξιάς» και προέτασσε την ανάγκη η ΝΔ «να πολεμήσει το ΣΥΡΙΖΑ και να ρίξει τον Τσίπρα από την εξουσία». Παράλληλα ο Άδωνις Γεωργιάδης προέτασσε το ότι δεν προέρχεται από πολιτικό τζάκι και υποστήριζε ότι η υποψηφιότητά του σηματοδοτεί μια ΝΔ που δίνει ευκαιρίες σε όλους. Ο ίδιος ανέφερε ότι αν του λείπουν μια-δυο υπογραφές ελπίζει να του επιτρέψουν να μπει στην κούρσα για την προεδρία του κόμματος προκειμένου να ακουστούν οι θέσεις του.