Νέα πρόκληση από τα Τίρανα

2015-06-17 15:54

Νέα προκλητική δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, με την οποία απαγορεύει στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τον ενεργειακό της πλούτο στο Ιόνιο Πέλαγος, τη στιγμή μάλιστα που η Αλβανία προχωρά σε έρευνες υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενο "οικόπεδο" πάνω από τα Διαπόντια νησιά.
 
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην επίλυση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα με τα μέσα που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, καθώς χαρακτήρισε "εντελώς ανόητο" το ανεπίλυτο ζήτημα του "εμπόλεμου" μεταξύ των δύο χωρών.
 
Όταν ρωτήθηκε, στη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι "News 24", αν για το θέμα αυτό η Αλβανία θα υποβάλει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, ο κ. Ράμα απάντησε: "μέχρι στιγμής δεν προκύπτει η ελληνική πλευρά να έχει αρχίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρό αδίκημα και καταπάτηση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
 
Όμως, παραδόξως ο κ.Ράμα ενώ επιδιώκει να ακυρώσει τα νόμιμα δικαιώματα του ελληνικού Κράτους στο Ιόνιο Πέλαγος, δεν έχει κανένα πρόβλημα να προχωρήσει ο ίδιος σε δικές του έρευνες σε υπό αμφισβήτηση περιοχές.