Νέο ρωσικό «ψαλίδι» 50% στο φυσικό αέριο – Πτώχευση Ρώμης προ τον πυλών

2022-06-18 20:18

H Eυρωπαϊκή Ένωση  πλέον αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα, καθώς η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η συμμαχία με την Ουκρανία διέλυσε εν τη γενέσει της την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης από τα lockdown του Covid-19, o πληθωρισμός εξαερώνει εισοδήματα και αποταμιεύσεις και η κρίση τροφίμων είναι εδώ, αλλά το πρόβλημα κρατών όπως η Ιταλία είναι όχι δυσεπίλυτο, αλλά άλυτο.Οι προσπάθειες της ΕΚΤ απέναντι σε «σκληρούς παίκτες» όπως η Ρωσία είναι πλέον αστείες και περιορίζονται στις απόπειρες διάσωσης μεμονωμένων κρατών από την επίθεση των αγορών, όπως η Ιταλία, όπου ο Μ.Ντράγκι, πρέπει να βρει κάπου 230 δισ. ευρώ να πληρώσει τα χρέη της Ρώμης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και αντί να δει πώς θα σώσει την χώρα του, αποδύεται σε σκληρές δηλώσεις κατά της Ρωσίας.

Το πρόβλημα της Ιταλίας, όμως, είναι τρομακτικό: Η Ρώμη εισάγει το 65% του αερίου της από την Gazprom, η οποία παρέδωσε χθες στην ιταλική εταιρία Eni μόνο τη μισή ποσότητα των προμηθειών αερίου που αυτή είχε ζητήσει.

«Έναντι ημερήσιας ζήτησης αερίου από την Eni περίπου 63 εκατ. κυβικών μέτρων, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει μόνο το 50% της ποσότητας που της έχει ζητηθεί, με τις πραγματικές ποσότητες που διανέμονται να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες από χθες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.