Νεωτερα για τους δύο ασθενείς με ελονοσία στο Νοσοκομείο Ιωαννινων- Ενημερώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ
Δύο ασθενείς που έχουν προσβληθεί από ελονοσία, νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Πρόκειται για έναν αλλοδαπό, ο οποίος είχε ταξιδέψει σε χώρα της Αφρικής και επέστρεψε με τη νόσο και για έναν Έλληνα, ο οποίος φαίνεται ότι προσβλήθηκε μέσα στο Νοσοκομείο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Ήπειρος ΤV1 ο Έλληνας νοσηλεύονταν αρχικά στον ίδιο χώρο με τον αλλοδαπό. Πιθανότατα από τσίμπημα κουνουπιού που εισήλθε στον θάλαμο, η ελονοσία μεταδόθηκε και στον ίδιο, πράγμα που θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο.
Και οι δύο ασθενείς νοσηλεύονται πλέον σε ξεχωριστούς χώρους, ενώ έχει ενημερωθεί τόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και τις 21 Ιουλίου καταγράφηκαν 57 κρούσματα ελονοσίας. Περισσότερα από τα μισά έχουν καταγραφεί μέσα στον Ιούλιο - κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν δηλωθεί περίπου 20 κρούσματα εισαγόμενα και δύο κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.
Από τα 57 κρούσματα ελονοσίας, τα 53 χαρακτηρίζονται εισαγόμενα, δηλαδή οι ασθενείς προσβλήθηκαν από τη νόσο σε χώρα του εξωτερικού. Από αυτά, τα 47 αφορούν σε μετανάστες που ήρθαν από χώρες που ενδημεί η ελονοσία - τα 36 από χώρες της Ινδικής χερσονήσου και τα 11 από χώρες της Αφρικής. Τα έξι κρούσματα αφορούν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημικές χώρες της Αφρικής.
Για τέσσερεις ασθενείς με ελονοσία υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, διαπιστώνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ
Ποια είναι τα συμπτώματα
Συνήθως τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται 1 έως 4 εβδομάδες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού, κάποιες φορές όμως εκδηλώνονται και 1 χρόνο μετά τη μόλυνση. Αν ο ασθενής δεν θεραπευτεί πλήρως μπορεί υποτροπιάσει μερικούς μήνες μετά ή ακόμη και σε βάθος 5 ετών.
Ένας ασθενής μπορεί να έχει προσβληθεί και να είναι ασυμπτωματικός, ή να νοσήσει βαριά ή να πεθάνει.
Τα πιο συνήθη συμπτώματα ελονοσίας είναι: υψηλός πυρετός με ρίγος, εφίδρωση, κεφαλαλγία, μυαλγία και γενική αδιαθεσία, συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.
Άλλα συμπτώματα που μπορούν να εκδηλωθούν είναι: ναυτία, εμετός, διάρροια, κοιλιακός πόνος. Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί αναιμία και ίκτερος επειδή καταστρέφονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.
Αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία ή σε σοβαρές μορφές εκδήλωσης της νόσου ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει νευρολογικά συμπτώματα, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.