O Σόιμπλε απειλεί : Αν δεν πληρώσετε τα δάνεια, τέλος η συμφωνία

2015-02-26 19:02

Παράταση δύο μηνών για την αποπληρωμή μέρους της δόσης του ΔΝΤ προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης. Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, δήλωσε ότι «δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς, ούτε εμάς».

Τι είναι το πιστωτικό γεγονός, τι ισχύει για τα δάνεια

Ωστόσο, κύκλοι των δανειστών που επικαλείται το capital, αναφερόμενοι στους κανονισμούς που διέπουν τα δάνεια του ΔΝΤ, επισημαίνουν ότι μια τέτοια κίνηση αποτελεί πιστωτικό γεγονός, αν δεν υπάρχει σχετική προέγκριση παράτασης της πληρωμής από τους δανειστές, κάτι που έχει συμβεί, προσθέτουν, σε πολύ λίγες περιπτώσεις παγκοσμίως.

Τι είχε συμβεί στην Αργεντινή

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2003 η Αργεντινή κατάφερε να λάβει την άδεια από το ΔΝΤ να καθυστερήσει δόση 1 δισ. δολαρίων, μετά από διαπραγματεύσεις ενός έτους.

Τι δήλωσε ο Βαρουφάκης

Πριν από λίγες ώρες ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ξεκαθάρισε πως είναι δεδομένο ότι η χώρα θα έχει πρόβλημα στο να αποπληρώσει τις δόσεις τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο. 
Τη δήλωση αυτή σχολίασε ο κ. Φλαμπουράρης. Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ μετά και τη χθεσινή δήλωση του Γ. Βαρουφάκη ότι «θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ τώρα και της ΕΚΤ τον Ιούλιο», ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 δισ. και έχουμε μαζέψει 0,8 δισ., θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών». Ερωτηθείς σχετικά, υποστήριξε ότι «δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς, ούτε εμάς».

Η αντίδραση του Σόιμπλε ήταν άμεση

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε ευθεία προσωπική επίθεση κατά του Γιάνη Βαρουφάκη μετά τη δήλωσή του για αδυναμία αποπληρωμής. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Σόιμπλε βρέθηκε σε συνδερίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ και είπε στους συγκεντρωμένους βουλευτές πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη δημιουργούν ένταση και πλήττουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Επισήμανε, δε, ευθέως πως αν η Αθήνα αποτύχει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα εγκαταλειφθεί η τετράμηνη παράταση που της έχει δοθεί.

Ανώνυμες πηγές που πρόσκεινται σε βουλευτές οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνάντηση αναφέρουν πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καταφέρθηκε εναντίον των πρόσφατων δηλώσεων του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, ειδικά σε εκείνες που επαναφέρουν το θέμα της διαγραφής χρέους, καθώς και της αδυναμίας της Ελλάδας να αποπληρώσει τα δάνειά της. «Οι δηλώσεις Βαρουφάκη πλήττουν την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων. Εάν η Αθήνα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας, τότε αυτή θα θεωρηθεί άκυρη», είπε. 

Ντόρα Μπακογιάννη: Θα αποπληρώσει η κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της χώρας;

«Θα αποπληρώσει η κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της χώρας στις συμβατικές ημερομηνίες; Θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της χωρίς να στεγνώσουν οι επιχειρήσεις και η εσωτερική αγορά από την ελάχιστη ρευστότητα που χορηγούν οι τράπεζες; Και θα απεμπολήσει η κυβέρνηση τη δυνατότητα για τη μείωση του χρέους, όπως αυτή προέκυπτε από τη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012;».

Αυτά τα ερωτήματα υπέβαλε η Ντόρα Μπακογιάννη στον Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς τα σχετικά δημοσιεύματα οδηγούν σε αρνητικές ή θολές απαντήσεις. Το τελευταίο μάλιστα αφορά πληροφορίες από κύκλους του Βερολίνου, σύμφωνα με τους οποίους η συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη Παρασκευή ακυρώνει την έτερη, του Νοεμβρίου του 2012, για ελάφρυνση του χρέους.

Το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε η κ. Μπακογιάννη στον υπουργό Οικονομικών είναι το ακόλουθο: «Η Ελλάδα μέσα στο Μάρτιο αντιμετωπίζει υποχρεώσεις ύψους  7,27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν κυρίως δανειακές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ (1,6 δισεκατομμύρια ευρώ) και λήξεις εντόκων γραμματίων (4,6 δισεκατομμύρια ευρώ). Σε διαδοχικές δηλώσεις σας μετά τη σύναψη συμφωνίας στο Eurogroup, μιλήσατε για υπαρκτό δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό για το οποίο αναφέρατε "...από σήμερα (σ.σ. 25/2/2015) ξεκινάμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης αυτού του ζητήματος" για να βρεθεί λύση, και υποστηρίξατε ότι "δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να πνιγούμε για ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα".

Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης, σχετικά με την κάλυψη των υποχρεώσεών μας (ΔΝΤ, τόκοι, έντοκα γραμμάτια), δήλωσε σήμερα ότι "αν έως το τέλος του μήνα (Μαρτίου) έχουμε μαζέψει 1,4 δισ. ευρώ και δεν έχουμε 400 εκατ. ευρώ ακόμη, θα ζητήσουμε παράταση για έναν-δύο μήνες".

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη πληρωμής των υποχρεώσεών της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα. Επίσης, προκύπτει ότι δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των άμεσων υποχρεώσεων της χώρας, αν λάβουμε υπόψη ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών υποστηρίζουν ότι δεν θα χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας από τη δανειακή σύμβαση μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος.

Επιπλέον, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 για το ελληνικό χρέος έχει χάσει την ισχύ της λόγω της υπογραφής της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Το κείμενο που υπεγράφη προσφάτως αναφέρει ότι "η κυβέρνηση αναλαμβάνει να αποπληρώσει εμπρόθεσμα και εξ ολοκλήρου τους δανειστές".
 ,