Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί το Ιράν λόγω των ρωσικών πυραύλων S-300

2015-04-23 11:18

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι εάν η Ρωσία προμηθεύσει το Ιράν με  το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-300 , οι Ηνωμένες Πολιτείες και πάλι θα μπορούσαν να «τρυπήσουν»  το σύστημα αεράμυνας   της Τεχεράνης, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδαjpost.com .

Μιλώντας στο κανάλι  MSNBC και στον Κris Matthews, « ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ αντιτάσσονται σθεναρά στην απόφαση της Ρωσίας να άρει την απαγόρευση για την πώληση στο Ιράν του συστήματος αεράμυνας πυραύλων S-300.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και της ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε μια τελική συμφωνία σχετικά με το  πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Ο αμυντικός προϋπολογισμός μας  είναι λίγο κάτω από τα 600 δις δολάρια. Ο δικό τους είναι λίγο πάνω από 17 δις δολάρια. Ακόμη και αν έχουν  κάποια συστήματα αεράμυνας,  Ναι θα μπορούσαμε να τα διαπεράσουμε» , δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο  MSNBC.

Όσον αφορά την σύγκρουση στην Υεμένη, ο Ομπάμα προειδοποίησε επίσης το Ιράν να μην στείλει όπλα στους επαναστάτες που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν την διεθνή  ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

«Αυτό που έχουμε πει για αυτούς είναι ότι,« εάν υπάρχουν όπλα δεν πρέπει να παραδοθούν στις φατρίες μέσα  στην Υεμένη, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε  να απειληθεί η διεθνή ναυσιπλοΐα και αυτό είναι ένα πρόβλημα,» είπε ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, η Ουάσινγκτον επιθυμεί να διατηρήσει την πίεση στην  Υεμένη, μια χώρα που αποτελεί βάση της  Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Ο λόγος έχει να κάνει ότι οι μαχητικές ομάδες  της οργάνωσης αυτής , μπορεί να επωφεληθούν από το χάος για να επεκτείνουν την εξουσία τους  και να σχεδιάσουν περαιτέρω επιθέσεις στη Δύση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν ότι ένα αεροπλανοφόρο και ένα καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων καταπλέουν στα χωρικά ύδατα της Υεμένης, για να ενταχθούν  μαζί  με τα  άλλα επτά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στην περιοχή.