Ο Γ.Ντάισελμπλουμ έδωσε εντολή να εξεταστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους –

2015-07-09 08:04

Σε επιστολή που απέστειλε νωρίτερα σήμερα ο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προς τα μέλη του της διοίκησης του ESM, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, ζητά για πρώτη φορά την εξέταση του κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Το παραπάνω αποτελεί μια πρώτη έμμεση παραδοχή ότι οι αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης  για την μη βιωσιμότητα του χρέους είναι ορθές και είναι αυτό που ουσιαστικά αποτρέπει τη χώρα από το να εισέλθει σε αναπτυξιακή πορεία, ωθούμενη από την πολιτική των δανειστών σε μια περιδίνηση λιτότητας χωρίς ελπίδα διεξόδου.

Επιπρόσθετα ο Γ. Ντάισελμπλουμ ζητά από τα μέλη της διοίκησης του ESM να εξετάσουν κατά πόσο οι ελληνικές προτάσεις μπορούν να προκαλέσουν κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης, να εξετάσουν σε συνεργασία με το ΔΝΤ, εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και τέλος να εξετάσουν τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Η επιστολή Ντάισελμπλουμ είναι  ουσιαστικά η απάντηση στο ελληνικό αίτημα για στήριξη από τον ESM.

Την ίδια ώρα, πηγή της Ευρωζώνης στη βελγική πρωτεύουσα την οποία επικαλείται η DW, ο κ. Ντάισελμπλουμ σχεδιάζει να επισπεύσει τη συνεδρίαση του Εurogroup κατά μια μέρα, ώστε να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, αντί για το Σάββατο.