Ο Τσίπρας οφείλει τη μεγάλη του νίκη στην… αποχή!

2015-09-22 17:21

Ένα από τα αινίγματα των εκλογών της Κυριακής ήταν το ποσοστό της αποχής. Όσοι πίστευαν ότι θα κινούνταν σε ιστορικά υψηλά, επιβεβαιώθηκαν. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και για εκείνους οι οποίοι, λαμβάνοντας υπ όψιν τη (διαφαινόμενη) χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούσαν ότι η αποχή θα μπορούσε να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτοί, διαψεύστηκαν εν χορδαίς και οργάνοις.  

Την Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και κατήγαγε μεγάλη εκλογική νίκη, απώλεσε περίπου 323.000 ψηφοφόρους. Η ΝΔ που αύξησε κατ ελάχιστο το ποσοστό της, έχασε περίπου 195.000 ψηφοφόρους. Και ακόμη, το Ποτάμι παρουσίασε πτώση κατά 152.000 ψηφοφόρους, οι ΑΝΕΛκατά 37.000. Έως και το ΚΚΕ, έχασε 37.000 ψήφους. Σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου, 774.250 πολίτες αποφάσισαν να μην φτάσουν ως τις κάλπες. Αλλά δεν ήταν όλοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ… Η αποχή κατανεμήθηκε αναλογικά σε όλα σχεδόν τα κόμματα πλην της Ένωσης Κεντρώων που αύξησε θεματικά τις δυνάμεις της.  

Εκλογικοί αναλυτές, αξιολογώντας τα αποτελέσματα, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι αποφάσισαν να απέχουν, είναι εκείνοι που θέλησαν να τιμωρήσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Διαφωνούσαν με τους χειρισμούς του, αρνήθηκαν να τον υπερψηφίσουν και πάλι, αλλά ταυτοχρόνως δεν θέλησαν και να τον καταψηφίσουν. Προτίμησαν τη λογική του Πόντιου Πιλάτου, αλλά ουσιαστικά με τον τρόπο τους κατέγραψαν τη διαφωνία τους. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι παρά την τιμωρητική τους διάθεση, αρνήθηκαν να αθροίσουν τη δύναμή τους με τη Λαϊκή Ενότητα, με αποτέλεσμα αυτή να μείνει εκτός Βουλής για λίγες χιλιάδες ψήφους. 

Για όλους τους υπόλοιπους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αυτούς που συμμετείχαν στις εκλογές, φαίνεται ότι επικράτησε πλήρως το δίλημμα «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης»  και έφτασαν στην κάλπη αποφασισμένοι να ψηφίσουν αυτόν ο οποίος- κατά τη γνώμη τους, αποτελούσεεγγύηση για τη διακυβέρνηση της χώρας και την πορεία εξόδου από την κρίση.  

Παραμονές των εκλογών, η μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού, όπως και οι εκλογολόγοι, πίστευαν ότι η αποχή θα πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Μία ημέρα μετά, αρχίζουν να σκέφτονται ότι η αποχή ενδεχομένως και να ήταν ο ούριος άνεμος που φούσκωσε τα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ και τον οδήγησε σε μια μεγάλη νίκη. Απλώς γιατί έπληξε εξίσου και τους υπόλοιπους…