Ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος εγκαινιάζει την 1η ΜΟΜΑ στο 747 ΕΤΜΧ της Σχολής Μηχανικού στο Λουτράκι

2015-05-07 12:59

Την πρώτη ΜΟΜΑ εγκαινιάζει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος στο 747 ΕΤΜΧ  της Σχολής Μηχανικού στο Λουτράκι.

Οι Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεων που ανασυγκροτεί ο Πάνος Καμμένος είναι οι ομάδες που συγκροτήθηκαν μετά τις τεράστιες καταστροφές στις κρατικές υποδομές από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, στις έδρες των σπουδαιότερων νομών και συγκεκριμένα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα, Λαμία, Λάρισα και Ιωάννινα, για ν α συμβάλουν στην αποκατάστασή τους.

Οι ΜΟΜΑ ήταν κατασκευαστικές μονάδες και αναλάμβαναν την εκτέλεση έργων που τους ανέθετε η προϊσταμένη αρχή στο νομό της έδρας των ή σε γειτονικούς νομούς. Το προσωπικό των Μονάδων αποτελούνταν από αξιωματικούς και οπλίτες του  Μηχανικού, τεχνικά καταρτισμένους αλλά και με μικρό ποσοστό αξιωματικών από τα λοιπά  όπλα του Στρατού ή και κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ναυτικό, Αεροπορία), καθώς επίσης και με πολιτικό μόνιμο ή με συμβάσεις τεχνικό προσωπικό (γραφείς, μηχανικοί, οδηγοί τεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων, εργάτες κ.λ.π).

Οι ΜΟΜΑ καταργήθηκαν με Νόμο το 1992 και μεγάλος αριθμός των μηχανημάτων τος εκποιήθηκε σε ιδιώτες.