Οι αποκάλυψεις του Γ.Βαρουφάκη και η αξίωση των δανειστών για Μνημόνιο-4 προδιαγράφουν το μέλλον της κυβέρνησης Τσίπρα
Οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη χθες για το πώς εξελίχθηκε η μοιραία για τον ελληνικό λαό διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού και ταυτόχρονα το σχέδιο της τρόικας για την υπογραφή νέου μνημονίου προκειμένου να προχωρήσουν οι δανειστές σε μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κανείς δεν ξέρει πώς την εννοούν, προδιαγράφουν απλά το μέλλον της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και δείχνουν πώς ο ελληνικός λαός θα συνεχίζει να υφίσταται τα δεινά για πολλά πολλά ακόμη χρόνια.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιέγραψε στην εκπομπή του Σκάι “Ιστορίες” πώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σύρθηκε βήμα βήμα (διαβάστε πιο κάτω) σε έναν επώδυνο για τη χώρα συμβιβασμό και πώς το σχέδιο-απάντηση που υπήρξε, κι αυτό ήταν να πιεστούν οι δανειστές από μία αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που διακατείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τελικώς δεν εφαρμόστηκε.
Η κυβέρνηση υπέκυψε το καλοκαίρι μετά το Eurogroup της Ρίγας, όπου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση (ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει πώς έχει καταγράψει τα πάντα), και αντί με το δημοψήφισμα που επικράτησε συντριπτικά το “ΟΧΙ” να αναθεωρήσει τη στάση της δέχθηκε τους εκβιασμούς της τρόικας, χωρίς τελικά να αποφύγει και το κλείσιμο των τραπεζών που εξ αρχής επεδίωκαν οι δανειστές.
Στο θέμα αυτό ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να προχωρήσει σε ένα ειδικό σύστημα εξωτραπεζικών συναλλαγών προκειμένου να αντιμετωπίσουν το γεγονός πως οι τράπεζες πλέον ήταν κλειστές, και ταυτόχρονα είχε έρθει σε συμφωνία για οικονομική βοήθεια από την Κίνα, την οποία ωστόσο μπλόκαραν οι δανειστές.
Οι θέσεις του ωστόσο μειοψήφησαν και όλοι γνωρίζουν τα αποτελέσματα με την υπογραφή του τρίτου και πιο σκληρού μνημονίου. Τι επιβεβαιώνεται λοιπόν από αυτές τις εξελίξεις (για ακόμη μία φορά); Πώς όσο υποκύπτει κανείς, όσο παραχωρεί έδαφος, τόσο σου ζητούν περισσότερα.
Τώρα λοιπόν, μετά από την υλοποίηση πολλών προαπαιτούμενων μέτρων και ενώ η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο ασφαλιστικό “ταφόπλακα” της κοινωνικής ασφάλισης με δραματικές μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση των ορίων ηλικίας, οι δανειστές τα γυρίζουν και πάλι και επιχειρούν να σύρουν τον Αλέξη Τσίπρα σε μία νέα μακρά διαπραγμάτευση για την “αξιολόγηση” η οποία καταλήγει σε ένα τέταρτο μνημόνιο.
Το τυράκι είναι και πάλι η αναδιάρθρωση του χρέους. Και το ερώτημα είναι, αφού η κυβέρνηση δεν το πέτυχε στις αρχές του 2015 γιατί να το πετύχει τώρα; Αφού οι δανειστές δεν το έπραξαν με τον Αντώνη Σαμαρά που ικανοποίησε όλα τους τα θέλω γιατί να το κάνει και τώρα; Στόχος, που μεθοδεύεται από το Βερολίνο, είναι η ισοπέδωση της χώρας και του ελληνικού λαού.
Αν δεν πεις ένα “ΟΧΙ” και να το εννοήσεις, να είσαι διατεθειμένος να φτάσεις μέχρι τέλος τότε κανείς δεν μπορεί να σε πάρει στα σοβαρά. Αυτό λοιπόν φαίνεται και τώρα που ο Πολ Τόμσεν από την πλευρά του ΔΝΤ, μαζί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιδιώκουν την αναθεώρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί και θέλουν την υπογραφή νέου μνημονίου για να δώσουν στην Ελλάδα μία αναδιάρθρωση χρέους: Δηλαδή νέο "αίμα" για να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Το ίδιο παραμύθι εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Ο σχεδιασμός των δανειστών αναδεικνύεται μέσα από εμπιστευτικό έγγραφο που περιγράφει τις συνομιλίες του κρίσιμου conference call του EuroWorking Group για το ελληνικό θέμα στις 11 Νοεμβρίου, όπου η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθετε από τότε θέμα δημοσιονομικού κενού το 2015, αλλά και τις επόμενες χρονιές.
Στις συνομιλίες του EWG η κ. Βελκουλέσκου αναφέρει χαρακτηριστικά «υπάρχει μη ικανοποιητική πρόοδος στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος», και «στο δημοσιονομικό φαίνεται ότι υπάρχουν αστοχίες και ότι κάποια μέτρα θα πρέπει να βρεθούν για το 2015 για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον».
Αυτός είναι λοιπόν και ο λόγος που ο κ. Σόιμπλε θέλει την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Για να κόβει αυτό και να ράβει η Βελκουλέσκου και ο Τόμσεν το... σάβανο της οικονομίας της Ελλάδας και βεβαίως της κοινωνίας.