Οι χώρες του Κόλπου και η Τουρκία ετοιμάζονται να «απαντήσουν» στη ρωσική εμπλοκή στη Συρία

2015-10-05 07:11

Η έναρξη των αεροπορικών επιδρομών της Ρωσίας στο έδαφος της Συρίας, μπορεί σε επίπεδο ρητορικής του Κρεμλίνου να στοχεύουν δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους αλλά ελάχιστοι έχουν πειστεί για αυτό. Όσο περνούν οι μέρες, και με δεδομένη τη στήριξη που διαχρονικά παρέχει ο πρόεδρος Πούτιν στον Μπασάρ Αλ Άσαντ, καθίσταται ξεκάθαρο πως οι ρωσικές βόμβες στοχεύουν και τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που απολαμβάνουν τη διακριτική υποστήριξη όχι μόνο δυνάμεων της Δύσης αλλά και χωρών της Μέσης Ανατολής.

Ενώ όμως οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί δεν φαίνονται έτοιμοι να αντιδράσουν «μπλοκάροντας» τα ρωσικά σχέδια στη Συρία, οι χώρες της ευρύτερης περιοχής εκτιμάται πως ίσως να ετοιμάζουν ήδη την «απάντησή» τους στον Πούτιν. Μεταξύ αυτών των χωρών, είναι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ αλλά και η Τουρκία.

«Η ρωσική επέμβαση αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για τις χώρες που έχουν στηρίξει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και είναι πλέον πολύ πιθανό να δώσουν μια ισχυρή απάντηση», αναφέρει η Julien Barnes-Dacey, ανώτερο μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές τονίζουν πως από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, η Σαουδική Αραβία ήταν ξεκάθαρη. «Η θέση του Ριάντ ήταν εξ αρχής πως ο Άσαντ πρέπει να φύγει. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως θα αλλάξει τη θέση του», υποστηρίζει και ο Mohammed Alyahya, συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας και Ισλαμικών Σπουδών του Βασιλιά Φαϊζάλ. Και όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian ο ίδιος τονίζει: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο στο Ριάντ και στους γείτονες συμμάχους του, είναι πως η κλιμάκωση με την εμπλοκή της Ρωσίας και του Ιράν θα προκαλέσει μόνο μεγαλύτερη αστάθεια και αιματοχυσία».