Οι Τρείς Επιλογές του Συμβουλίου Κορυφής Κρίσιμες Απαντήσεις σε Κρίσιμα Ερωτήματα

2015-06-19 17:38

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Θα πτωχεύσει η Ελλάδα;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η Ελλάδα έχει 50% πιθανότητα να χρεοκοπήσει. Αν η χώρα δεν πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, ο θεσμός θα εκδώσει σειρά προειδοποιήσεων και έπειτα από 2 χρόνια η χώρα θα βγει από το ΔΝΤ. Η απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει τη γραμμή χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν οι οίκοι αξιολόγησης θεωρήσουν πτώχευση τη μη αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ. Ενδέχεται η ΕΚΤ να μη διακόψει αμέσως τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Θα οδηγήσει η πτώχευση σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει 33% πιθανότητες να βγει από την Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει μηχανισμός που να καλύπτει μια τέτοια διαδικασία. Αν η Ελληνική Κυβέρνηση σταματήσει να πληρώνει τα χρέη της και η ΕΚΤ διακόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει και η Αθήνα θα μείνει χωρίς ρευστό οπότε θα διακινδυνεύσει μία ‘βεβιασμένη πτώχευση’. Σε αυτήν την περίπτωση, μοναδική λύση είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που θα οδηγήσει σε τραπεζική κρίση, αυτόματη υποτίμηση (καλή για τις εξαγωγές) και ισχυρό πληθωρισμό. Τότε η Ελλάδα θα καταστεί παρίας στις διεθνείς αγορές για μερικά χρόνια. Έπειτα θα ακολουθήσει ανάκαμψη.

Ένα άλλο σενάριο είναι η Ελλάδα να προχωρήσει σε ‘οργανωμένη’ πτώχευση, σε συντονισμό με τους διεθνείς πιστωτές, ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανή η επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίου.

Άλλη ιδέα είναι, αν η Ελληνική Κυβέρνηση μείνει χωρίς ρευστό, να υιοθετήσει ένα παράλληλο νόμισμα με το ευρώ, ή ίσως επιταγές τύπου ‘I owe you’, με τις οποίες να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους

Θα οδηγήσει η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε κατάρρευση της Ευρωζώνης και θα φέρει μια νέα κρίση στην Ευρώπη;

Το σενάριο με τη μεγαλύτερη απήχηση είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αναστατώσει την Ευρωζώνη, αλλά δε θα οδηγήσει σε διάλυση της. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες, ενώ η ΕΚΤ έχει ήδη θέσει σε λειτουργία ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της κρίσης. Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα κάνει τις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης να συσπειρωθούν γύρω από τις ασθενέστερες, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, για να τις προστατέψουν από το σοκ. Είναι πολύ πιθανό η έξοδος της Ελλάδας να ενισχύσει την Ευρωζώνη.

Θα είναι τα πράγματα καλύτερα για τους Έλληνες μετά την έξοδο από την Ευρωζώνη;

Τα σενάρια ποικίλουν από την ‘καταστροφή’ ως τη ‘μοναδική λύση’ και ‘θα είναι καλύτερα με ένα νέο νόμισμα’. Βραχυπρόθεσμα οι συνέπειες θα είναι αβάσταχτες. Αναπόφευκτη μοιάζει η πτώχευση του τραπεζικού τομέα. Θα υπάρξουν νέες δυσκολίες ενώ ήδη έχουν περάσει μερικά χρόνια λιτότητας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες αντιδράσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, αν οι Έλληνες καταφέρουν να περάσουν την περίοδο προσαρμογής στο νέο νόμισμα, η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει χάρη στον τουρισμό και τις εξαγωγές.

Ποιες θα είναι οι πολιτικές επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης;

Τα ακραία και ριζοσπαστικά κόμματα παρακολουθούν όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Αν οι πιστωτές υποχωρήσουν και κάνουν σημαντικούς συμβιβασμούς για να αποφύγουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κόμματα ανάλογα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία και την Πορτογαλία θα ζητήσουν οι χώρες τους να εγείρουν απαιτήσεις. Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα δώσει θάρρος στα κόμματα που τάσσονται κατά του ευρώ και της ΕΕ, όπως αυτά της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει αυξηθεί η δύναμη αυτών των κομμάτων στις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Συνοψίζοντας με απλά λόγια πιστεύουμε στο pentapostagma.gr, ότι πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα φέρει τεράστια φτώχια και ανέχεια, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ζούμε σήμερα. Ο χρόνος διάρκειας της κρίσης από μια χρεοκοπία δεν μπορεί να εκτιμηθεί απόλυτα, σίγουρα όμως εξαρτάται από την ταχύτητα αντίδρασης της κυβέρνησης και πόσο καλά είναι προετοιμασμένη για το γεγονός και το σημαντικότερο κατά πόσο θα μπορέσουν να συγκρατηθούν οι βίαιες αντιδράσεις. Ήδη με μεγάλο σκεπτικισμό παρακολουθήσαμε δύο διαφορετικές και πολυπληθείς συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, που είχαν εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση, η μία ζητούσε τέλος στα μνημόνια με όποιο κόστος και η άλλη παραμονή στην ΕΕ με όποιο κόστος. Για την εξασφάλιση συνεπώς της ενότητας της  όποιας προσπάθειας, επιβάλλεται να ερωτηθεί ο κυρίαρχος λαός και ο ίδιος να αποφασίσει για την τύχη του με δημοψήφισμα.

 



.