Όριο οι 50.000 πρόσφυγες ακόμη και 4 νέα κέντρα κράτησης

2016-02-23 09:46

«Κόκκινος συναγερμός» σήμανε στην Αθήνα μετά το ουσιαστικό κλείσιμο των συνόρων των βορειότερων από την Ελλάδα χωρών, οι οποίες «φιλτράροντας» τις ροές στα σύνορά τους, εγκλωβίζουν ουσιαστικά στον ελληνικό χώρο χιλιάδες πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα η υπαναχώρηση της Τουρκίας από τα συμφωνηθέντα σε σχέση με τη Νατοική επιχείρηση στο Αιγαίο καθιστούν το προσφυγικό «βόμβα», έτοιμη να σκάσει στα χέρια της Αθήνας.

Στο μίνι υπουργικό που συγκάλεσε χτες το απόγευμα μετά τους αγρότες ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου, έγινε αποτίμηση της κατάστασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τη στάση της Αυστρίας και των Βαλκανικών χωρών και αποφασίστηκε από τη μια η ελληνική πλευρά να δράσει άμεσα σε ότι αφορά στο πεδίο της διαχείρισης των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά παράλια, και την ίδια ώρα η ανάληψη πρωτοβουλιών στο ανώτατο επίπεδο ώστε να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συνομολογήσει οι εταίροι.

50.000 πρόσφυγες ακόμα μπορεί να δεχτεί η κυβέρνηση και μετά θα πρέπει να εξετάσει και η ίδια τον έλεγχο των ροών στα σύνορά της καθώς ο αυξανόμενος αριθμός εγκλωβισμένων προσφύγων καθιστά τις τοπικές κοινωνίες «καζάνι που βράζει».