Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος

2016-07-08 23:38

Κατάσχουν... άδειους λογαριασμούς. Μπορεί η Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να εξέδωσαν και να απέστειλαν 60.000 κατασχετήρια σε οφειλέτες, αλλά οι πολίτες με τον τρόπο τους απάντησαν ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Τι πραγματικά συνέβη; Το 70% των λογαριασμών που ζητήθηκε να κατασχεθούν είχε μέσα από 2 λεπτά έως 100 ευρώ. Οι συνεχείς φόροι, οι αυξήσεις σε καταναλωτικά είδη και η ανεργία έχουν "στεγνώσει" τους Έλληνες. Τώρα πώς περιμένει να εισπράξει η κυβέρνηση ΕΝΦΙΑ και ένα σωρό άλλους φόρους είναι ένα ζήτημα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 60.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια στάλθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 στις τράπεζες από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι λογαριασμοί των οφειλετών ήταν άδειοι.

Ένα 10% με 15% από τις ηλεκτρονικές εντολές είσπραξης επέστρεψε με μηδενικά ποσά, αλλά το πιο εντυπωσιακό που καταγράφεται στα εσωτερικά στατιστικά δεδομένα του ΚΕΑΟ είναι ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό τα ποσά που εισπράχθηκαν με τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια ήταν από μερικά λεπτά ως 100 ευρώ για οφειλές που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φτάνουν τα μερικά εκατομμύρια.