Π.Κρούγκμαν: ''Το νέο μνημόνιο δεν θα λειτουργήσει''

2015-09-19 19:42

Εδώ και καιρό ο γνωστός Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, έστω και έμμεσα, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε και για τη συμφωνία που υπέγραψε. Μπορεί να παραμένει πολέμιος των Μνημονίων, αλλά δεν διστάζει να παραδεχθεί πως η ελληνική πλευρά δεν έπεισε με τα επιχειρήματά της.

«Mην πιστέψετε ότι οι δυσκολίες ανήκουν στο παρελθόν διότι το Μνημόνιο που υπεγράφη δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Το θεωρώ απίθανο», δηλώνει σε εφημερίδα ο Π. Κρούγκμαν.

Προσθέτει πως το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση είναι στην ίδια λογική με τα προηγούμενα: στύβεις την πέτρα ακόμα πιο δυνατά με την ελπίδα ότι θα βγει νερό. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αυστηρή λιτότητα αλλά ότι γίνεται όλο και πιο έντονη. Ακόμα και σε χώρες που έχει γίνει μια πρόοδος, όπως η Ισπανία, αυτή ήρθε όταν σταμάτησαν να παίρνουν τόσο σκληρά μέτρα και αυτό δεν το βλέπω να γίνεται στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.

Ο ίδιος τονίζει πως το Grexit είναι μια φρικτή επιλογή, τρομακτική και θα έφερνε τεράστιες επώδυνες αλλαγές. Ενσωματώνει κινδύνους με απρόβλεπτες συνέπειες αλλά και την πιθανότητα της πραγματικής ανάκαμψης έναντι της σκληρής λιτότητας ενός προγράμματος που δεν πρόκειται να πετύχει.