Πάμε σε νέο τραπεζικό σύστημα

2015-11-02 10:39

Το αδιέξοδο του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί καλύτερα από αυτά που είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας το Σάββατο στη Βουλή για την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου τραπεζικού συστήματος, πέραν δηλαδή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που σήμερα ελέγχονται από τους δανειστές, το οποίο θα βασίζεται στη τράπεζα Αττικής και σε υπάρχουσες συνεταιριστικές τράπεζες.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Η ελληνική πραγματική οικονομία αλώνεται και τυπικά από την απευθείας ανάληψη του ελέγχου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τους δανειστές και πλέον είναι εθνική ανάγκη η δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος. Το οποίο όμως, όπως όλα δείχνουν, θα συνοδεύεται και από ένα νέο νόμισμα.

Το νόμισμα αυτό δεν θα είναι κατ' ανάγκη ένα εθνικό νόμισμα, η δραχμή δηλαδή, αλλά ένα νέο νόμισμα που θα προέρχεται από τη διάσπαση του ευρώ. Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο συνεχώς ενισχύεται το τελευταίο διάστημα δεδομένων των οικονομικών ανισοτήτων που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να σημάνει και το τέλος της Ευρωζώνης. Σίγουρα όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.