Ποια ανάπτυξη; Οι επιπτώσεις από τα μέτρα 5,4 δισ.

2016-05-11 08:59

Την ίδια στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρεί στη σύνταξη του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την επίπτωση του πακέτου των δημοσιονομικών παρεμβάσεων ύψους 5,4 δισ. ευρώ στην οικονομική ανάπτυξη.

Μπορεί το βασικό μακροοικονομικό σενάριο για την Ελλάδα, το οποίο συμμερίζονται και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, να προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα παρουσιάσει θετικό πρόσημο από το δεύτερο ήμισυ του 2016 και πως το 2017 θα φθάσει στο 2,7%, ωστόσο το ΔΝΤ αμφισβητεί το στόχο αυτό, καθώς θεωρεί πως τα μέτρα δημοσιονομικής σύσφιξης θα τροφοδοτήσουν τις υφεσιακές πιέσεις.

AdTech Ad

Την ανησυχία αυτή εκφράζουν και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και τα μέλη του δημοσιονομικού συμβουλίου που ελέγχει την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού και στο οποίο προΐσταται ο Καθηγητής Παναγιώτης Κορλίρας, πρώην πρόεδρος του ΚΕΠΕ.

Οι φόβοι αυτοί είναι δικαιολογημένοι και πηγάζουν από την πρόσφατη εμπειρία και ειδικά από τις εσφαλμένες εκτιμήσεις για το μέγεθος των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών του πρώτου ελληνικού προγράμματος. Ως δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ορίζεται η μεταβολή του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα μιας μοναδιαίας μεταβολής των εσόδων ή των πρωτογενών δαπανών της κυβέρνησης.