"Πολεμικός πυρετός" στην Αθήνα

2015-06-04 17:15

Αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου για σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα για να ετοιμαστεί ένα απαντητικό σχέδιο στην νεο-αποικιακή πρόταση των δανειστών που απορρίφθηκε επί τόπου από τον πρωθυπουργό στην συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιουνκέρ.

Ισως όμως σημαντικότερο (από την άποψη της αμεσότητας) είναι το μέρος της συζήτησης που θα αφορά το αν θα πληρωθεί αύριο το ΔΝΤ ή όχι. Τα λεφτά έχουν βρεθεί, αλλά το ζήτημα αφορά το πολιτικό μέρος της υπόθεσης. Το ΔΝΤ είναι εχθρικά διακείμεν απέναντι σε νέα συμφωνία και ίσως είναι η ώρα να λάβει μια ηχηρή απάντηση.

Η απόφαση για το αν θα πληρωθεί ή όχι θα βγει από την σύσκεψη αυτή.

Στο μεταξύ, έντρομος παρουσιάζεται σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την απόρριψη των απκοιακών προτάσεων για νέα συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.

Η ανησυχία του έγινε ακόμα εντονότερη όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός ακύρωσε το νέο ραντεβού που είχε κανονιστεί για να υποβάλλει "νέες, βελτιωμένες προτάσεις" ο Ζ.Κ.Γιουνκέρ στην ελληνική αντιπροσωπεία (θα παρίστατο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάϊσενμπλομυ) και εγκατέλειψε τις Βρυξέλλες!

Μάλιστα μιλώντας σε ευρωβουλευτές, που συζητούν το επενδυτικό σχέδιό του για την ΕΕ, τους ε΄πε αγχωμένος ότι "μπορούσε να μείνει μόλις μία ώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς έπρεπε να αποχωρήσει για να προετοιμαστεί για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, ώστε να υπάρξει συμφωνία" αλλά μάταια