Politico: Γιατί η περίπτωση της Ελλάδας είναι… mission impossible
Ο ορισμός που είχε δώσει ο Αϊνστάιν για την παραφροσύνη ήταν όταν ένας άνθρωπος κάνει συνέχεια και συνέχεια το ίδιο πράγμα προσδοκώντας πως θα έρθουν διαφορετικά αποτελέσματα. Προφανώς δεν είχε προλάβει τα Μνημόνια της Ελλάδας.
Το Politico αποφαίνεται πως αν υπάρχει μια αποστολή που δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την ελληνική. «Η Κομισιόν θέλει να αποφύγει την παγίδα να ξανακάνει τα ίδια λάθη. Αυτή τη φορά έχει στην υπηρεσία της νέους εμπειρογνώμες που θα τρέξουν το νέο Μνημόνιο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να λησμονεί ότι από το 2011, διάφοροι ειδικοί, η λεγόμενη Task Force, έχει ξοδέψει ώρες επί ωρών (υπολογίζονται περισσότερες από 2.250) για να βοηθήσουν την Αθήνα να εφαρμόσει το πρόγραμμα που της έχει επιβληθεί». Το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό. Όχι, όμως, και η περιφρόνηση του ελληνικού λαού που δεν είδε αποτέλεσμα.
«Μετά από πέντε χρόνια με την Task Force και δύο συμβάσεις διάσωσης, δεν έχουμε καταφέρει τίποτα», παραδέχεται ένας βετεράνος εμπειρογνώμονας της ΕΕ που ήταν μέλος της τελευταίας αποστολής στην Αθήνα. Με το νέο πρόγραμμα των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ να κάνει τα πρώτα του βήματα, η Κομισιόν έχει δείξει πως επιθυμεί να μετέχει ενεργά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δίχως όμως να δείχνει στους Έλληνες ότι θέλει να επιβληθεί μέσα στη χώρα τους. «Πρέπει να αποφύγουμε να δείξουμε ότι πάμε να αναλάβουμε όλη την κατάσταση», λέει ένας αξιωματούχος που μετέχει αυτή τη στιγμή ενεργά στην αποστολή.
Με επικεφαλής τον έμπειρο Ολλανδό Maarten Verwey, ήταν μέλος και στη διάσωση της Κύπρου, η νέα ομάδα θέλει να κρατήσει πιο χαμηλό προφίλ από την Task Force. Ας μην ξεχνάμε πως ο επικεφαλής των τελευταίων αναγκάστηκε στο τέλος να κυκλοφορεί με σωματοφύλακες για την προστασία του.