Πρόταση – έκπληξη Φάιμαν: Αναβολή για 5 χρόνια των χρεών της Ελλάδας

2015-06-08 08:45

Μια πρόταση-έκπληξη έκανε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, με προφανή διάθεση να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «΄Εστεραιχ» ο καγκελάριος της Αυστρίας προτείνει προφανώς στους άλλους εταίρους και τους πιστωτές της Ελλάδας «Να βρεθεί επιτέλους μία μακροπρόθεσμη λύση, για την Ελλάδα με αναβολή πληρωμών για πέντε χρόνια ».

Ο Αυστριακός καγκελάριος, τονίζει πως η Ελλάδα με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να βγει από το ευρώ, «όμως για αυτό θα πρέπει οι Έλληνες να βοηθηθούν μακροπρόθεσμα και όχι όπως γίνεται αυτή τη στιγμή μόνον από εβδομάδα σε εβδομάδα», κάτι που, όπως λέει, «θυμίζει την κατάσταση ενός ο οποίος πνίγεται και βοηθιέται μόνον για να ξεπεράσει το επόμενο κύμα, αλλά όχι για να βγει τελείως από το νερό».

Ο ίδιος πιστεύει ότι για μια τέτοια μόνιμη λύση απαιτείται ένα πακέτο μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια και για αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζεται ένα είδος αναβολής πληρωμών – κάτω από αυστηρούς κανόνες και όρους. «Όχι πως οι Έλληνες θα πρέπει να μην πληρώσουν απολύτως τίποτε, αλλά θα πρέπει να τους δοθεί για αυτά τα πέντε χρόνια μια ευρεία αναβολή πληρωμών και κατόπιν θα πρέπει να καταστρωθεί μαζί τους ένα πακέτο που θα προβλέπει εξοικονομήσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλά με κοινωνική διάσταση, που συγχρόνως θα καθιστά δυνατές επενδύσεις και ασφάλεια», συμπληρώνει στη συνέντευξή του ο Βέρνερ Φάιμαν.