Πρωτοποριακό τεστ αίματος προβλέπει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού

2015-08-28 09:43
Φωτογραφία για Πρωτοποριακό τεστ αίματος προβλέπει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού
 
Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν για πρώτη φορά ένα τεστ, το οποίο μπορεί να προβλέψει ποιές ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, θα εμφανίσουν υποτροπή, περίπου οκτώ μήνες προτού οι όγκοι επανεμφανισθούν και γίνουν ορατοί στα μηχανήματα απεικόνισης του νοσοκομείου.

Το πρωτοποριακό τεστ, το οποίο μπορεί να σώσει πολλές ζωές, είναι σε θέση να ανιχνεύσει μικρούς αριθμούς καρκινικών κυττάρων που έχουν εμφανίσει αντίσταση στην αντικαρκινική θεραπεία. Η διάγνωση γίνεται με την ανίχνευση του καρκινικού DNA στο αίμα της ασθενούς.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου και του Ιδρύματος Royal Marsden, με επικεφαλής τον ειδικό στην μοριακή ογκολογία δρα Νίκολας Τέρνερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", δήλωσαν ότι το τεστ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την έγκαιρη χρήση «υγρών» βιοψιών (και όχι βιοψιών σε ανεπτυγμένους πλέον συμπαγείς όγκους), πράγμα που θα βοηθήσει καθοριστικά στην παρακολούθηση και θεραπεία της νόσου.