Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του χρυσού για δεύτερη συνεχή εβδομάδα

2015-07-24 12:32

«Κάτι παράξενο συμβαίνει με τον χρυσό, αλλά δεν γνωρίζουμε τι» σχολιάζουν οι αναλυτές των αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο. Και αυτό γιατί το φαινόμενο να πέφτει επί 10 συνεχείς ημέρες δεν έχει προηγούμενο, τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια. Ενώ από την άλλη δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.

Η εξήγηση για αυτό το φαινόμενο έχει κατ' αρχήν να κάνει με την ζήτηση στην Κίνα, η οποία είναι κάτω κατά 9%. Αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, η ζήτηση για χρυσά νομίσματα και ράβδους χρυσού είναι κάτω κατά 17% για το 2015. Άρα δεν είναι θέμα τιμής για να κερδίσεις πίσω την ζήτηση υποστηρίζουν οι ειδικοί γύρω από τον χρυσό. Και εστιάζουν στο δολάριο για να βρουν μια επαρκή απάντηση για όσα συμβαίνουν με το πολύτιμο μέταλλο. 

Τα μετρητά είναι ο βασιλιάς αυτή την στιγμή. Και το δολάριο έχει ανέβει πάνω από 8% σε ετήσια βάση. Με δεδομένο ότι ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια, η τιμή του τείνει να πέφτει όταν το δολάριο ανεβαίνει. Με τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα και ισχυρό δολάριο, ένα είναι σίγουρο: ότι ο χρυσός θα δέχεται ισχυρές πιέσεις για αρκετό καιρό ακόμα.