Σε πόση ακτινοβολία εκτιθέμεθα όταν ταξιδεύουμε

2015-04-17 19:33

Κάθε δευτερόλεπτο που περνά ο καθένας από εμάς εκτίθεται σε κάποιο ποσοστό ακτινοβολίας, η οποία προέρχεται από το έδαφος, τα κτίρια που μας περιβάλλουν, ακόμη και από το ίδιο μας το σώμα.

Για όσους όμως ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο, η κοσμική ακτινοβολία μπορεί να αυξάνει σε σημαντικό βαθμό αυτήν την έκθεση.

Τώρα όμως υπάρχει μια νέα εφαρμογή, η οποία καταγράφει τα επίπεδα προσωπικής ακτινοβολίας, αποκαλύπτοντας ποιο ποσοστό από την έκθεση σε ακτινοβολία προέρχεται από ιατρικές εξετάσεις, αλλαγές στην τοποθεσία ή… τα αεροπορικά ταξίδια που κάνει κανείς.

Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται «TrackYourDose» και αναπτύχθηκε από μια γερμανική εταιρεία.

Χρησιμοποιεί ένα μαθηματικό μοντέλο, το οποίο δημιούργησαν επιστήμονες και μετεωρολόγοι από το Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB) στη Γερμανία και το πανεπιστήμιο Oulu της Φινλανδίας.

Το PTB μελετά την κοσμική ακτινοβολία σε τυπικά ύψη πτήσεων από το 1997. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να υπολογίσουν τα επίπεδα ακτινοβολίας σε μια «υπόθεση πτήσης» σε υψόμετρο από 5 έως 7,5 μίλια (8 έως 12 χιλιόμετρα). Η υπόθεση πτήσης κάλυψε τη γεωγραφική θέση, το ύψος της πτήσης και την ηλιακή δραστηριότητα. Επιπλέον, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, μπορεί να μετρήσει όλους τους σχετικούς τύπους ακτινοβολίας, ιδίως την ακτινοβολία νετρονίων που παράγεται στην ατμόσφαιρα.

Οι χρήστες της συγκεκριμένης εφαρμογής μπορούν να εισάγουν τις πληροφορίες από τα αεροδρόμια αναχώρησης και προορισμού τους, καθώς επίσης και την ημερομηνία του ταξιδιού τους. Η τρέχουσα ηλιακή δραστηριότητα εισάγεται με τη χρήση ενός μετρητή νετρονίων από το πανεπιστήμιο της Φινλανδίας.

Εκτός από την παρακολούθηση της κοσμικής ακτινοβολίας από τα αεροπορικά ταξίδια, η εφαρμογή λογαριάζει ακόμη και την ακτινοβολία γάμμα και την κοσμική ακτινοβολία στο έδαφος, καθώς επίσης και από ιατρικές εξετάσεις με ιονίζουσα ακτινοβολία -όπως ακτίνες Χ ή αξονική τομογραφία.

Η μέτρηση ονομάζεται «ισοδύναμο δόσης περιβάλλοντος» και καταγράφεται σε microsieverts (µSv). 

Μια πτήση διάρκειας 10 ωρών πάνω από το Βόρειο Ατλαντικό, για παράδειγμα, οδηγεί σε έκθεση σε ακτινοβολία από 50 µSv ως 100 µSv.

Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο για ακτινογραφία εκθέτει τον ασθενή σε 6 µSv, ανάλογα με τον τύπο της ακτινογραφίας.

Το 2012, η συνολική ετήσια έκθεση σε ακτινοβολία ενός μέσου ανθρώπου στην Ευρώπη, μέσω φυσικής ακτινοβολίας, κυμαινόταν περίπου στα 2.100 µSv. 

Την ίδια χρονιά, οι οθόνες παρακολούθησης έβγαζαν μετρήσεις της τάξης των 131µSv την ώρα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Την περασμένη χρονιά, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια βρήκαν ότι οι πιλότοι που ταξιδεύουν για μία ώρα σε υψόμετρο 30.000 ποδιών εκτίθενται στο ίδιο ποσό ακτινοβολίας, όπως αν θα έμεναν 20 λεπτά μέσα σε ένα μηχάνημα σολάριουμ.