Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

2015-06-26 12:05

Την τρίτη τους συνάντηση σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα θα έχουν σήμερα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως παρών στη συνάντηση θα είναι και ο... κουρασμένος και άυπνος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

.

Οι τρεις ηγέτες παραμένουν στις Βρυξέλλες για τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό. Η τριμερής συνάντηση έρχεται λίγες ώρες μετά τον τσακωμό του Έλληνα πρωθυποργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είπε στον Αλέξη Τσίπρα "the game is over". 

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει τονίσει σε όλους τους τόνους πως θέλει να έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές μέχρι το Σάββατο, ώστε να επικυρωθεί από το έκτακτο Eurogroup, και κυρίως να έχει "κλείσει" πριν "ανοίξουν" οι αγορές της Δευτέρα. 

Ως τελική μέρα για αποφάσεις χαρακτήρισε το Σάββατο και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρχει συμφωνία. "Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του να φτάσει σε μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς", δήλωσε ο Μ. Ρέντσι φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής. Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για όλους η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρόσθεσε. "Εκτιμώ ότι η τελική ημέρα θα είναι το Σάββατο και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία", τόνισε τέλος ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η είδηση για νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ έρχεται λίγες ώρες αφού είδε το φως της δημοσιότητας η νέα ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, η οποία κατατέθηκε στο Eurogroup της Πέμπτης, μόλις 30' πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση.