Συρία: Μπαίνει στο παιχνίδι και η Κίνα! Έστειλαν αεροπλανοφόρο στην περιοχή - Έξαλλη η Τουρκία

2015-10-09 10:56

- Παγκόσμια πλέον διάσταση λαμβάνει η κρίση στην Συρία, με κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης
- Κάτω από την μύτη της Τουρκίας πέρασε το κινεζικό αεροπλανοφόρο ανέφερε επί ώρες ο τουρκικός Τύπος
- "Μας εξαπατήσατε" λέει η Άγκυρα, η είδηση "θάφτηκε" μέσα σε λίγες ώρες
- Ζήτησαν διέλευση από το Βόσπορο ως κρουαζιερόπλοιο για εξυπηρέτηση 1,5 εκατ. τουριστών(!)
- Εν συνεχεία καταφάνηκε ότι πρόκειται για το αεροπλανοφόρο Liaoning...
- Κίνα: Αν μας ζητηθεί από τον Άσαντ θα επέμβουμε

Ενώ ο Ερντογάν απειλεί θεούς και δαίμονες αναφορικά με την Ρωσία, επεκτείνοντας το φάσμα των απειλών του έναντι της Μόσχας και στα οικονομικά ζητήμα, απειλώντας να τορπιλίσει τον αγωγό Turkish Stream και να μην ζητήσει εν τέλει την συνδρομή Ρώσων στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου, ένας νέος "παίκτης" εμφανίζεται στην περιοχή δυναμιτίζοντας έτι περαιτέρω το κλίμα.

  Σύμφωνα, με νεότερη ανταπόκριση δημοσιογράφου του ΡΙΚ από την Κωνσταντινούπολη, ο τουρκικός Τύπος επί ώρες, μέχρι να σιγήσει πλήρως, αναφερόταν σε διέλευση κινεζικού "κρουαζιερόπλοιου" το οποίο όμως δεν ήταν άλλο από το αεροπλανοφόρο Liaoning. Είχε δηλωθεί ως κρουαζιερόπλοιο, το οποίο μάλιστα ειπώθηκε ότι θα εξυπηρετούσε  1,5 εκατ. τουρίστες, προκειμένου να διαβεί τα στενά, αλλά εν συνεχεία καταφάνηκε ότι πρόκειται για το εν λόγω κινεζικό αεροπλανοφόρο.

Η "σιγή ασυρμάτου" που επιβλήθηκε στην Τουρκία δεν επιτρέπει περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι έξαλλη με αυτή την εξέλιξη, θεωρώντας πρώτον ότι εξαπατήθηκε από τους Κινέζους, αλλά και βλέποντας ότι η εξωτερική της πολιτική στην Συρία και το Κουρδικό οδηγείται σε απόλυτο ναυάγιο, όχι μόνο λόγω της ρωσικής εμπλοκής, αλλά ένεκα και της αμερικανικής "παθητικότητας", όπως την ερμηνεύουν Τούρκοι διπλωμάτες.

Στον αντίποδα, η Τουρκία διαπιστώνει την αδυναμία των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε δυναμική επί του εδάφους επέμβαση, εκτός από μεμονωμένες ομάδες ειδικών δυνάμεων, μαζί με Βρετανούς και Γάλλους, η εμπλοκή των οποίων περιορίζεται αισθητά από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, αλλά και από την ύπαρξη και δράση Ρώσων "εθελοντών" (Ειδικών Δυνάμεων - Spetsnaz) στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ από κοινού με χιλιάδες Ιρανούς "εθελοντές" και σιίτες της οργάνωσης "Χεζμπολάχ" του Λιβάνου.

Παράλληλα, ακόμα ένα φλέγον ζήτημα για την Τουρκία είναι ότι παρόλο που έστω και αργά συντάχθηκε με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών, η Ουάσιγκτον δεν δείχνει σε καμία περίπτωση διάθεση να παύσει την υποστήριξή της προς τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ, κάτι που θέτει την τουρκική πολιτική στην Συρία και το Ιράκ στο καναβάτσο