Η τρομοκρατική βραδιά που βίωσαν οι Γάλλοι στο Παρίσι είναι μια από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος και συντονισμό ενέργειες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση με τις παρελθούσες επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος, όπου χαρακτηρίζονταν από τυφλό μένος και ελάχιστο σχεδιασμό ακραίων ισλαμιστών, στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για μια καλά σχεδιασμένη επίθεση με αρχή μέση και τέλος. Πρόκειται για μια καλοστημένη επιχείρηση με στόχευση την τρομοκράτηση της Γαλλίας και την επίδειξη δύναμης από τους τρομοκράτες. Τα άμεσα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης όπως η επιβολή Στρατιωτικού Νόμου στο Παρίσι και η διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην γαλλική επικράτεια με το ταυτόχρονο κλείσιμο των γαλλικών συνόρων, σηματοδοτεί μια νέα κατάσταση για την Ευρώπη. Είναι περίπου αυτονόητο ότι παρόμοια μέτρα ασφαλείας θα χρησιμοποιήσουν και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με αναφορές στους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες καθώς ουκ ολίγες φορές έχουν αποδειχτεί εισροές τζιχαντιστών στα κύματα των προσφύγων.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη δυνατή θέση διπλωματικά και οικονομικά. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βιώνει μια από τις πιο υφεσιακές χρονιές των τελευταίων ετών την ώρα που το ελληνικό έδαφος έχει γίνει πόλος έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που με τη βοήθεια δουλεμπορικών κυκλωμάτων της Τουρκίας χρησιμοποιούν την ελληνική επικράτεια ως χώρα transit για το ταξίδι τους στην Κεντρική Ευρώπη προκειμένου να αιτηθούν άσυλο. Η παθητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην συγκεκριμένη περίπτωση έγινε αιτία αντιδράσεων για πολλές βαλκανικές χώρες που θεώρησαν υπεύθυνο τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του για την μη επαρκή φύλαξη των συνόρων.

Επι τάπητος τέθηκε η ιδέα και το σχέδιο για κοινή φύλαξη των ελληνικών συνόρων με την Τουρκία ενώ αναλυτές σε διεθνή φόρα πρότειναν τη προσωρινή άρση της συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα και ορισμένες βαλκανικές χώρες. Η σκλήρυνση της πολιτικής των ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα των μετεγκαταστάσεων είναι ένα δεδομένο το οποίο ανησυχεί ήδη την ελληνική πλευρά. Με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό τους, τόσο η Γαλλία με τη Λεπέν να βρίσκεται κοντά σε μια τεράστια επιτυχία, όσο και η Γερμανία και τις άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες, πολύ δύσκολα φαίνεται ότι θα δεχτούν περαιτέρω διευκολύνσεις και παραχωρήσεις στις χώρες εισόδου, όπως η Ελλάδα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η χώρα μας να βρεθεί απομονωμένη διπλωματικά στις Συνόδους που θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα.

Κι όσο η λύση απομακρύνεται, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς δίοδο διαφυγής προς άλλες χώρες, καθιστώντας τη χώρα μας μια απέραντη αποθήκη ψυχών. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρόλος της Τουρκίας αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο με την Ε.Ε. να αναζητά διαύλους συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα (προσφυγικό, τρομοκρατία, επιχειρήσεις στη Συρία) ενώ σκέψεις θα υπάρξουν για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέτωπο της Συρίας, με τη βοήθεια τουρκικών δυνάμεων, προκαλώντας νέα ρεύματα προσφύγων προς την Ευρώπη. Μένει να δούμε αν τα σενάρια αυτά θα γίνουν πραγματικότητα, σε μια νέα κατάσταση για την Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων και της ανεκτικότητας.