Telegraph: Πώς η Ευρώπη σχεδιάζει να επιβιώσει από ένα Grexit

2015-03-12 10:38

Tο πραγματικό κόστος που θα είχε ένα Grexit βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος της βρετανικής Telegraph, με τίτλο «πώς η Ευρώπη σχεδιάζει να επιβιώσει ενός Grexit» (How Europe plans to survive a Grexit).

Όπως σημειώνεται, η δύσκολη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, έχει οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα στο να θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά και στα περί δημοψηφίσματος. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η συνεχιζόμενα σκληρή στάση της Άνγκελα Μέρκελ.

«Ωστόσο, με την κρίση ρευστού να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, και χωρίς άμεση προοπτική ικανοποίησης των απαιτήσεων των δανειστών από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ενδεχόμενο ενός Grexit απειλεί την ήπειρο για άλλη μια φορά. Οπότε, εάν η Ελλάδα γίνει η πρώτη χώρα που θα βγει από τη νομισματική ένωση, θα μπορούσε το υπόλοιπο μπλοκ να διαχειριστεί τις συνέπειες;».

Στη συνέχεια παρατίθεται μια σειρά γραφημάτων, καθώς και το τι θα σήμαινε ένα Grexit.

greece

Ένα κύμα «πανικού» στις τράπεζες: «Η προοπτική του να πυροδοτήσει ένα πιθανό Grexit μια συστημική τραπεζική κρίση έχει μειωθεί δραστικά, καθώς οι δανειστές της Ευρώπης έχουν καταφέρει να μειώσουν την έκθεσή τους στην πάσχουσα από ύφεση χώρα μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, σημειώνεται. «Η Standard&Poor υπολογίζουν ότι οι τράπεζες της έχουν μειώσει την άμεση έκθεσή τους στην Ελλάδα στα περίπου 42 δισ. από τα 175 δισ. στα οποία είχε κορυφωθεί το 2008». Όπως συμπεραίνει ο αρθρογράφος, σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ευρωζώνη από την εποχή που η κρίση ήταν στο αποκορύφωμά της, θεωρείται απίθανο να υπάρξει τραπεζικός πανικός όπως το 2007.