Θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για επίσπευση της συμφωνίας

2015-04-28 08:16

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί η κυβέρνηση με στόχο την επίτευξη μίας συμφωνίας μέσα στις αρχές Μαΐου με το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που θα κατατεθεί στους θεσμούς και θα έρθει στη Βουλή.

Η πρωτοβουλία αυτή αποφασίστηκε κατά τη βραδινή σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών και όπως τονίζεται από την κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει προτάσεις της ελληνικής πλευράς που έχουν ήδη κατατεθεί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς από τη λίστα Βαρουφάκη.

Στο κυβερνητικό επιτελείο με το πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά υλοποιείται  από ελληνικής πλευράς το αίτημα που κατέθεσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ για επίσπευση των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό τη δαμόκλειο σπάθη της δημοσιονομικής ασφυξίας.

Εξάλλου, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει πλέον το οικονομικό επιτελείο, ανακοινώθηκε χθες τόσο από τον κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι σε δύο εβδομάδες θα υπάρχει μία μίνιμουμ συμφωνία με τους δανειστές, όσο και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, που είπε ότι «στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους στα μέσα Μαΐου».

Ερωτηθείς, για τον λόγο σύστασης της ειδικής αυτής ομάδας, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, Euro Working Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την "πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης" θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».

Έτσι, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο θα αφορά σε Δημοσιονομικά, φορολογική διοίκηση, δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης μετείχαν εκτός του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, οι Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης  κ. Σπύρος Σαγιάς.