Τη Δευτέρα οι αποφάσεις της ΕΚΤ για ELA και ενέχυρα

2015-07-10 19:21

Ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα, το κυβερνών συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την χορήγηση ELA στις ελληνικές τράπεζες( την αύξηση του ορίου πρόσβασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας) και τη διατήρηση ή όχι στα ίδια επίπεδα, του «κουρέματος» των ελληνικών ενεχύρων.

Το διοικητικό  συμβούλιο της ΕΚΤ, κρατά στάση αναμονής, περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις της Ευρώπης για το μέλλον της Ελλάδας, πριν πάρει αποφάσεις. Οι κρίσιμες Σύνοδοι κορυφής της Κυριακής αναμένεται πως, θα δώσουν το «πράσινο φως», ώστε η ΕΚΤ, να  συζητήσει το ενδεχόμενο επέκτασης του ELA.

Στο «καλό» σενάριο, με την υπογραφή της νέας συμφωνίας Ελλάδας και δανειστών η ΕΚΤ θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής Οικονομίας, όπως η αύξηση της ρευστότητας, με σκοπό να ξεκινήσει η διαδικασία, επιστροφής στην ομαλότητα.

Μέχρι τώρα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα,  έχει  λάβει μέσω του ELA 88,6 δις ευρώ και μετά από μεγάλες αντιδράσεις κυρίως από τους Γερμανούς τραπεζίτες, την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε η αύξηση του ποσοστού του «κουρέματος» των ενεχύρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες, για να αντλήσουν ρευστότητα από το ευρωπαϊκό σύστημα.

Η προηγούμενη αύξηση ήταν κοντά στο 10% και κόστισε κοντά στα 8-9 δις από τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, απομένουν ενέχυρα, περί τα 10 δις που θα εξαντλούνταν με ένα ενδεχόμενο νέο «κούρεμα».