Τι συμβαίνει με το μεγάλο μπλακ άουτ στην Τουρκία

2015-03-31 14:26
Τι συμβαίνει με το μεγάλο μπλακ άουτ στην Τουρκία
 
 
 

Τεχνικό πρόβλημα ή «τρομοκρατική» επίθεση

Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση με το μεγάλο μπλακ άουτ που σημειώνεται από το πρωί σε δεκάδες περιοχές της Τουρκίας περιλαμβανομένων της πρωτεύουσας Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Μεγάλο μέρος της Τουρκίας πραγματικά έχει παραλύσει.

Η κυκλοφορία του μετρό και των τραμ έχει διακοπεί. Μέχρι τώρα παραμένει άγνωστο το πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή ηλεκτροδότηση.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η διακοπή ενδέχεται να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, αλλά πρόσθεσε πως «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα», απαντώντας σε δημοσιογράφο ο οποίος τον ερώτησε για το ενδεχόμενο να πρόκειται για «τρομοκρατική» επίθεση. Ένα κέντρο αντιμετώπισης κρίσης δημιουργήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας, προσέθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τη δημόσια εταιρεία ηλεκτροδότησης (TEAS), η διακοπή σημειώθηκε στις 10:36 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε πως αναζητούνται οι αιτίες της βλάβης. «Επιχειρούμε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για τεχνική βλάβη ή για μια ηλεκτρονική επίθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μετρό της Κωνσταντινούπολης και η σιδηροδρομική σήραγγα που συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική όχθη της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας εκκενώθηκαν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, διακοπές στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν σε 24 ή 26 από τις 81 επαρχίες της χώρας, πλήττοντας, κυρίως την Τραπεζούντα (βορειοανατολικά), το Αϊδίνι (δυτικά), την Αττάλεια (νότια), τη Σμύρνη (δυτικά), το Νικομήδειας (βορειοδυτικά) καθώς και την Προύσα (βορειοδυτικά).

Η μοναδική επαρχία που δεν επηρεάστηκε από τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται ότι είναι το Βαν, καθώς είναι η ηλεκτροδότησή του εξασφαλίζεται με εισαγωγές από το Ιράν.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης NTV, το οποίο επικαλείται την εταιρεία TΕΑS, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε το μεσημέρι στην Αδριανούπολη (βορειοδυτική Τουρκία) και τη Θεοδοσιούπολη (Ερζερούμ στα βορειοανατολικά). Νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας είχε δηλώσει ότι η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται και σε ορισμένες περιοχές της Άγκυρας