Το "δεν πληρώνω" του ΕΟΠΥΥ απειλεί τις επιχειρήσεις Υγείας

2015-09-07 17:16
 
 
 
 
Φωτογραφία για Το δεν πληρώνω του ΕΟΠΥΥ απειλεί τις επιχειρήσεις Υγείας
 
"Πρακτικά αδύνατο" να καταφέρει ο ΕΟΠΥΥ να καταβάλει πληρωμές για τους τρεις τελευταίους μήνες της χρονιάς θεωρούν τώρα οι επιχειρήσεις Υγείας, μετά και την ομολογία της ίδια της διοίκησης του Οργανισμού περί σοβαρής αδυναμίας λειτουργίας λόγω των συσσωρευμένων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων (πρόκειται για εισφορές περίθαλψης των ασφαλισμένων, που ενώ έχουν εισπραχθεί από τα ταμεία δεν έχουν αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ, και μέχρι στιγμής φθάνουν το 1,5 δισ. ευρώ, 800 εκατ. από τα οποία αφορούν μόνο τη φετινή χρονιά μέχρι στιγμής). 

Ήδη οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Οργανισμού, τονίζουν πως προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα μόνο για την εξόφληση των συνταγών του Μαΐου η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, και όχι όλου του ποσού, αλλά μόνο του 50%. Όπως σημειώνουν, το υπόλοιπο 50% με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να εκταμιευτεί πριν από τις 10 Οκτώβρη
 
. Και ενώ, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν από τον Οργανισμό, με τα οικονομικά δεδομένα που φέρνει η έλλειψη ρευστότητα καταβαλλόταν προσπάθεια να κλείσει η χρονιά με 11 πληρωμές, πλέον ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να κάνει λόγο για 10 πληρωμές το πολύ, ενώ υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος για 9. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις της Υγείας θα πληρωθούν μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ οι πληρωμές του τελευταίου τριμήνου θα μείνουν ουσιαστικά στον αέρα, φορτώνοντας τον επόμενο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με νέα χρέη.