Το επεισόδιο που οδήγησε το ΔΝΤ εκτός Brussels Group

2015-06-12 09:41

Ένα δραματικό παρασκήνιο κρύβεται πίσω από την ξαφνική αποχώρηση του ΔΝΤ από το Brussels Group.
 
Όπως μετέδωσε στον ΑΝΤ1 από την Ουάσιγκτον ο Θανάσης Τσίτσας, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του ΔΝΤ, o επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Ρίσι Γκογιάλ και η τεχνική ομάδα στην τελευταία συνεδρίαση του Brussels Group, παραμονή της συνάντησης Μέρκελ- Τσίπρα-Ολάντ, και ύστερα από εντολή, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και μέσα σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, λόγω της συνεχιζόμενης σκληρής στάσης που κρατούσε το ΔΝΤ σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και η χρηματοδότηση.
 
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 στην κρίσιμη συνεδρίαση του Brussels Group συμμετείχαν κάποια στιγμή, διαμέσου τηλεδιάσκεψης, και μέλη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης από την Αθήνα.
 
Μέσα στην ένταση της συζήτησης και στην αντιπαράθεση των απόψεων, ένα μέλος της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης από την Αθήνα σχολίασε την στάση του Ταμείου επισημαίνοντας την «αντιπαραγωγική στάση» που κρατά στις διαπραγματεύσεις και ανέφερε ότι «δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ, μπορείτε να φύγετε, η συνεισφορά σας δεν είναι εποικοδομητική».
 
Τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου ακούγοντας αυτή την τοποθέτηση έδειξαν εντελώς απροετοίμαστα  για μια τέτοια εξέλιξη. Εκείνη την στιγμή, τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ ζήτησαν μια μικρή διακοπή με σκοπό να ενημερώσουν για τα διαμειφθέντα στην Ουάσιγκτον τον επικεφαλής των Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν. Όταν επέστρεψαν στην συνεδρίαση του Brussels Group, οι επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, προχώρησαν σε μια δήλωση ενώπιον των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών: «Οπουδήποτε έχει συμμετάσχει το ΔΝΤ, η συμμετοχή του έγινε κατόπιν πρόσκλησης και τελεί πάντα, υπό την σιωπηρή ή ενεργή υποστήριξη της χώρας».
 
Aμέσως μετά, ο Ρίσι Γκογιάλ και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του τεχνικού κλιμακίου αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις και επέστρεψαν στις ΗΠΑ.