ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΟΡΡΑΟΝ !

2017-10-08 22:04

Το Όρραον είναι ο πιο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος του νομού Πρέβεζας μετά την αρχαία Κασσώπη. Στο λόφο Καστρί, ανάμεσα στον Αμμότοπο Άρτας και στον Γυμνότοπο Πρέβεζας, σε εντυπωσιακό ύψος,τα σωζόμενα ερείπια της αρχαίας πόλης Όρραον δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανένα επισκέπτη. Πανύψηλοι τοίχοι (διώροφων κτηρίων) από ορθογώνιους ασβεστολιθικούς ογκόλιθους συνδεδεμένους «εν ξηρώ», δηλ. χωρίς συνδετικό, στέκουν εκεί 2400 χρόνια επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη αντοχή Το κάστρο ΟΡΡΑΟΝ χτίστηκε στους πρόποδες ενός βουνού, από τους Μολοσσούς το 300 π.Χ. περίπου, για να προστατεύει τα νώτα από τις επιδρομές αλλά κυρίως χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο για τους κατοίκους της γύρω περιοχής σε καιρό πολέμου. Εκείνη την εποχή η θάλασσα έφτανε μέχρι το κάστρο.
Τα τείχη του κάστρου ΟΡΡΑΟΝ ήταν ψηλά και εντός των τειχών σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση ιδιωτικές κατοικίες και πιθανά ανάκτορα αξιωματούχων.
Ερείπια υδατοδεξαμενής, χωρητικότητας 400 m3 για να αντιμετωπίζει περίπτωση πολιορκίας.
Ο αρχαίος οικισμός «ΟΡΡΑΟΝ» με την ομώνυμη Ακρόπολη, δημιουργήθηκε κατά το πρώτο μισό του 6ου Π .Χ. αιώνα, στη θέση του σημερινού Γοργομύλου. Η πόλη ανήκει στο κοινό των Μολοσσών και γνωρίζει μεγάλη άνθηση κατά το πρώτο μισό του 5ου Π. Χ. αιώνα όταν βασιλιάς των Μολοσσών ήταν ο Αλκέτας. Οι Μολοσσοί είναι αυτόχθονοι Ηπειρώτες και ανήκουν ως φυλή στα πρωτοελληνικά φύλλα, κυριαρχούν στην Ήπειρο όπου έχουν εγκατασταθεί οι Δρυόπες (νομαδική φυλή) μετά τον εκδιωγμό τους από την πατρίδα τους (περιοχή Οίτη - Παρνασσού).Αργότερα όταν οι Κορίνθιοι και οι Αθηναίοι ιδρύουν αποικίες στην νότια Ήπειρο, είναι οι Μολοσσοί αυτοί που αντιδρούν σε οποιαδήποτε ιδέα επικυριαρχία πάνω τους. Γύρω στο 295 Π. Χ. όταν ο θεσμός πόλη - κράτος έχει αρχίσει να ξεφτίζει στην Ελλάδα και πλέον οι Μακεδόνες είναι κυρίαρχοι στην Ελλάδα μόνον οι Μολοσσοί διατηρούν την αυτονομία τους σε όλη την επικράτειά τους οι Μολοσσοί δεν παύουν να είναι μια πολεμική φυλή και η πόλη «ΟΡΡΑΟΝ» ανήκει στο κοινό των Μολοσσών. Όταν ο Πύρρος ξεκινάει τους κατακτητικούς πολέμους εναντίον αρχικά των Ρωμαίων και ύστερα κατά των υπόλοιπων Ελληνικών πόλεων ο πληθυσμός της πόλης έχει υποστεί μια τρομακτική αφαίμαξη, όμως ακόμη και μετά το θάνατο του Πύρρου και την επικυριαρχία των Μακεδόνων στην Ελλάδα πάλι η Ήπειρος διατηρεί την αυτονομία της αφού θεωρείται ακόμη μια από τις ισχυρότερες δύναμεις εκείνης της εποχής. Όταν τον 2ο Π.Χ. αιώνα η Ελλάδα αρχίζει να καταρρέει από τους αδιάκοπους πολέμους μεταξύ των επιγόνων και των διαδόχων τους και εμφανίζονται οι Ρωμαίοι ως κατακτητές 146 Π. Χ. στην Ελλάδα, οι ηπειρωτικές πόλεις αντιστέκονται στην προσπάθεια επιβολής. Ο ΑΙμίλιος Παύλος καταστρέφει ολοσχερώς εβδομήντα πόλεις της Ηπείρου ανάμεσα σε αυτές και την «ΟΡΡΑΟΝ», την οποία από ιστορικές μαρτυρίες οι κάτοικοί της έχουν εγκαταλείψει πριν την καταστροφή της.
Η θέα από το Όρραον είναι καταπληκτική. Ο επισκέπτης βλέπει από τη μια μεριά την κοιλάδα του Αμμότοπου και από την άλλη το πανύψηλο Ξεροβούνι.