Το παρασκήνιο της μετωπικής Μπακογιάννη - Σαμαρά για το ΕΛΚ

2015-10-20 08:22

Η αναζωπύρωση της… προαιώνιας διαμάχης ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη Ντόρα Μπακογιάννη θόλωσε το ενωτικό μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι επίδοξοι ηγέτες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το κοινό τους ταξίδι στη Μαδρίτη για το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
 
Το ναυάγιο του σχεδίου να αναλάβει η κυρία Μπακογιάννη μια από τις θέσεις των αντιπροέδρων του ΕΛΚ, της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς οικογένειας, στην οποία εντάσσεται η ΝΔ, συνοδεύτηκε από πόλεμο διαρροών μεταξύ των συνεργατών των δύο προηγούμενων διεκδικητών της γαλάζιας ηγεσίας που βάρυνε την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα στο κόμμα της αντιπολίτευσης.
 
Άνθρωποι της Ντόρας Μπακογιάννη υπεδείκνυαν ως «υπονομευτή» της υποψηφιότητάς της τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο υποστήριζαν ότι με παρασκηνιακές κινήσεις προς αξιωματούχους του ΕΛΚ, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο πίεσε για να μην υποστηριχθεί η Ελληνίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών με το επιχείρημα ότι «δεν είναι αποδεκτή από όλους τους υποψηφίους για την αρχηγία της ΝΔ».
 
Το περιβάλλον του κ. Σαμαρά αντέδρασε απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς για παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού με τη χρήση βαρύτατων χαρακτηρισμών, όπως «η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια». Ενώ με ειρωνεία αναρωτιόνταν αν «μπορούσε να επηρεάσει ο Σαμαράς τους 750 συνέδρους που θα ψηφίσουν στο συνέδριο του ΕΛΚ».
 
Τις εικασίες για εμπλοκή Σαμαρά πυροδότησε το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δεν μετέχει στην επίσημη της αντιπροσωπεία της ΝΔ, ορίστηκε να είναι ένας από τους ομιλητές στο συνέδριο του ΕΛΚ και θα εκφωνήσει την τελευταία ημέρα, Πέμπτη, ομιλία με θέμα: «Η δημοκρατία δέχεται επίθεση: Η απειλή του λαϊκισμού στις σύγχρονες κοινωνίες».
 
Οι πληροφορίες από πηγές της Συγγρού λένε ότι η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη δεν προχώρησε καθώς δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για την εκλογή της, εξαιτίας του ότι προτάθηκε καθυστερημένα και δεν υπήρχε χρόνος για να γίνουν διαβουλεύσεις με παράγοντες του ΕΛΚ και να συναφθούν συμμαχίες.
 
Λέγεται, μάλιστα, ότι αρχικά για τη θέση αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήθελε να προωθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά όταν ο τελευταίος έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος στράφηκε προς την κυρία Μπακογιάννη, η οποία με τη στάση που τηρούσε έδειχνε να μη στηρίζει στην κούρσα για τη διαδοχή τον αδελφό της, γεγονός που ερμηνευόταν ως έμμεση στήριξη προς τον νυν πρόεδρο.
 
Προκειμένου να διευκολυνθεί μια ελληνική υποψηφιότητα, η Συγγρού, κατά πληροφορίες, ζήτησε από την ηγεσία του «αδελφού» κυπριακού κόμματος ΔΗΣΥ να αποσύρει το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει για την ίδια θέση ο αρχηγός του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, όπερ και εγένετο. Παρά ταύτα, όμως, οι συσχετισμοί για την Ντόρα Μπακογιάννη δεν ήταν ευνοϊκοί και, εν τέλει, απεσύρθη αφού δεν υπήρχαν πιθανότητες εκλογής της.