Το πραγματικό δίλημμα που τέθηκε σήμερα στην Βουλή: Μνημόνιο Αριστεράς ή μνημόνιο Κεντροδεξιάς;

2016-01-27 11:17

Η πρώτη «συνάντηση» από του βήματος του Βουλής μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί τη νέα «εποχή» στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Αυτό γιατί το διπολικό σχήμα στην πολιτική ζωή φαίνεται να επανέρχεται με τη ΝΔ να έχει κλείσει το κεφάλαιο «εσωτερικής αναζήτησης», έχοντας πλέον αρχηγό και με το ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζοντας κρίσιμα προβλήματα στην οικονομία θα δώσει τη μάχη του με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές. Οψέποτε αυτές γίνουν.

 Η σημερινή προ ημερησίας διατάξεως για το ασφαλιστικό, με την «σύγκρουση» Τσίπρα - Μητσοτάκη μπορεί να  ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλίματος που πρόκειται να επακολουθήσει καταδεικνύει όμως κάτι άλλο πολύ πιο σημαντικό: Το αδιέξοδο που διέρχεται η χώρα.

 Με τους Θεσμούς να πιέζουν για μειώσεις συντάξεων και πιο σκληρά οικονομικά μέτρα, τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας ανταλλάσουν κατηγορίες για μια πολιτική που έχουν και τα δύο στην ουσία αποδεχθεί.

Την πολιτική της παραμονής στο ευρώ κάτω από τις απάνθρωπες επιταγές των Βρυξελλών.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι μόνο οριακές αλλαγές μπορούν να γίνουν στην οποιαδήποτε πολιτική όποιο από τα δύο κόμματα και αν είναι στην εξουσία.  Επομένως το ερώτημα που τίθεται είναι: Είχε ουσιαστικό νόημα η σημερινή συζήτηση («σύγκρουση» κατά ορισμένους)  ή επρόκειτο για μια πολιτική «προθέρμανση» μιας επιδιωκόμενης μάχης για το ποιος θα επικρατήσει διαχειριζόμενος  καλύτερα ένα Μνημόνιο;