ΒΟΜΒΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΖΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

2015-06-12 09:42

Βόμβες έριξε ο Φιλίπ Λεγκρέν, οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τον τρόπο που η ΕΕ και συγκεκριμένα η "παρέα" των Βρυξελλών και του Βερολίνου αποφάσισε να επιβάλει το μνημόνιο στην Ελλάδα. Υποστήριξε στη Βουλή πώς η συνταγή του μνημονίου που επελέγη για την Ελλάδα, όπως και το περίφημο PSI, έγιναν για να διασωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες που διακατείχαν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Όταν δε, σύμφωνα με τον κ. Λεγκρέν, οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες "ξεφορτώθηκαν" ελληνικά ομόλογα περί των 40 δισ. ευρώ τότε η Ευρωπαική Ένωση με το ΔΝΤ τράβηξαν το "χαλί" και επέβαλαν στην Ελλάδα μέτρα που κανείς δεν φανταζόνταν. Ο πρώην σύβουλος του Μπαρόζο επισήμανε δε πώς "η αναδιάρθωρση του ελληνικού χρέους είναι απολύτως απαραίτητη, αλλιώς οι πιθανότητες ανάκαμψης του ελληνικού λαού είναι πάρα πολύ ισχνές".

Στο πλαίσιο των δημόσιων ακροάσεων, που εγκαινίασε η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους - υπό την πρόεδρό της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου - ο κ. Λεγκρέν, χαρακτήρισε το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα «βάρβαρο» και με «λάθος παραδοχές» που οδήγησαν «σε απάνθρωπες συνθήκες τον ελληνικό λαό».