Βρετανικό Μουσείο προς UNESCO

2015-03-27 12:22

Ο διεθνής οργανισμός για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, έχει ζητήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου από τη βρετανική πλευρά να δεχτεί την UNESCO ως μεσολαβητή για τη διαμάχη ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το μουσείο του Λονδίνου. Η ιδέα προέκυψε έπειτα από επιστολή της Γενικού Διευθυντή της UNESCO, Ιρίνι Μπόκοβα που ζητούσε από τη Μεγάλη Βρετανία να συμμετέχει σε μια διαδικασία του οργανισμού να διαδραματίσει το ρόλο ενδιάμεσου στο θέμα. Όπως μάλιστα έχει γραφτεί στο παρελθόν, αυτή ήταν και η συμβουλή προς την ελληνική πλευρά ομάδας νομικών συμβούλων για το ζήτημα.

Το βρετανικό μουσείο φρόντισε να απαντήσει την Πέμπτη με επιστολή του στα κεντρικά της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών και με παραλήπτη τον Βοηθό Γενικό Διευθυντή για τον Πολιτισμό Αλφρέντο Πέρεζ ντε Αρμινάν. Φυσικά στην προσφιλή του συνήθεια το Μουσείο συνεχίζει να παριστάνει πως δεν συμβαίνει και τίποτα το τρομερό και υποστηρίζει πως οι Έφοροι του φροντίζουν τα μάρμαρα όχι απλά για τους πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά "προς όφελος του κοινού παγκοσμίως, στο παρόν και το μέλλον".

Στην μακροσκελή επιστολή του ο Σερ Ρίτσαρντ Λάμπερτ, διευθυντής του Μουσείου, εκθέτει τους λόγους για τους οποίους πιστεύει πως δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, κατά την άποψη του μουσείου να μπει σε μια τέτοια συζήτηση σε διεθνές επίπεδο.