Η  Ελλάδα αρνήθηκε να κλείσει τον εναέριο χώρο της σε ρωσικά αεροσκάφη παρά το  αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ουσία όμως  είναι ότι υπάρχει περίπτωση για σχεδιαζόμενη προσπάθεια «αναχαίτισης» των ρωσικών αεροσκαφών , χωρίς να διευκρινίζεται από ποιους. Σε μια τέτοια περίπτωση ΌΛΑ τα « σενάρια» είναι ανοικτά!!!

H Πατρίδα μας θα επιτρέψει την διέλευση ρωσικών μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών με προορισμό την Συρία,  από τον εναέριο χώρο της, αρνούμενη  το αίτημα των ΗΠΑ, να μην δοθεί άδεια διέλευσης από τον ελληνικό FIR στα ρωσικά αεροσκάφη.

Τα μεταγωγικά αεροσκάφη θα σχηματίσουν  μια τεράστια αερογέφυρα προς την Συρία και πιθανόν να υπάρξει προσπάθεια  να τα αναχαιτίσουν αν προσπαθήσουν να περάσουν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες , 

Στην περίπτωση αυτή μιλώντας «υποθετικά» αλλά λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι ακαριαία και δυναμική σε όποιον ( Τουρκία, ΗΠΑ) επιχειρήσει οτιδήποτε.

Ήδη έχει τεθεί σε αυξημένη επαγρύπνηση ολόκληρη η αεροπορική δύναμη της δυτικής περιφέρειας που περιλαμβάνει μια ολόκληρη αεροπορική διοίκηση με 320 μαχητικά αεροσκάφη.

Επίσης τα ραντάρ σε ολόκληρη την δυτική και νότια περιφέρεια σε συνδυασμό με το δορυφορικό σύστημα GLONASS, θα « χτενίζουν» την διαδρομή των αεροσκαφών . Στα μέτρα αυτά θα λάβει μέρος και ο στόλος Μεσόγειο με τον σχηματισμό αντιαεροπορικής «ομπρέλας». Όλα όμως  τα σενάρια είναι πιθανά. 

Οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση, της   Αμερικανικής Πρεσβείας,  για το κλείσιμο του εναέριου χώρου της χώρας μας σε ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη που θα πετούσαν με  ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία , αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων  RIA «Novosti».

Η  ρωσική πλευρά , κατόπιν αιτήματός της  ανακοίνωσε ότι μεταγωγικά αεροσκάφη θα δραστηριοποιηθούν  για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής φορτίου προς Συρία από 1 έως 24 Σεπτεμβρίου 2015.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τ. Κέρι εξέφρασε στον Ρώσο ομόλογο του Σ.Λαβρόφ τις έντονες ανησυχίες του σχετικά με τις πληροφορίες περί ισχυρής   ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία.

Φυσικά το ρωσικό αίτημα σημαίνει ότι η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει την διέλευση των ρωσικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr , υπάρχει μια παλαιά παροιμία η οποία λέει ότι  « όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια».

Αυτό ισχύει και για την χώρα μας που βρέθηκε ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις και στα αντικρουόμενα συμφέροντα τους στην Συρία.

Η πατρίδα μας δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να ικανοποιήσει το « χατίρι» των ΗΠΑ και να εμπλακεί ενεργά σε μια  διαμάχη  με την Ρωσία. Η θρησκεία , ο πολιτισμός η χιλιόχρονη σχέση που ενώνει τις δύο χώρες αποτέλεσε τον καταλύτη της ελληνικής συμπεριφοράς.

Κάτι το οποίο προβλήθηκε από τον ρωσικό τύπο με πηχυαίους τίτλους. Αλλά η ουσία είναι να μην « το ξεχάσουν αυτό οι Ρώσοι» , κάνοντας τους «κινέζους» σχετικά με την πατρίδα μας και τα αιτήματα που τους  έχουμε κάνει.

Αναμένουμε ακόμη(!!) να δοθεί άδεια για την εισαγωγή στην Ρωσία ελληνικών φρούτων και λαχανικών, αναμένουμε ακόμα καλύτερες τιμές στο φυσικό αέριο, και καλύτερη υποστήριξη στια εθνικά θέματα μας .

Την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ « επιδεικτικά» στην  Μόσχα  την διέλευση στα  μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη για την Συρία.

Οι Οθωμανοί θα είναι μια ζωή, αυτοί που πάντα ήταν. Σημασία έχει για την Μόσχα είναι  να το κατανοήσει βαθιά αυτό. Η ιστορική καταβολή και η θρησκεία θα κρίνει τις σχέσεις των χωρών από εδώ και στο εξής και όχι τα οικονομικά συμφέροντα. Θα γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω , αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Οι μεταφορές των ρωσικών ανθρωπιστικών φορτίων καταδεικνύουν επίσης ότι η Μόσχα σχεδιάζει να επεκτείνει την εμπλοκή της στην Συρία και να δώσει τέλος στο «λουτρό αίματος» που έχουν δημιουργήσει οι ισλαμιστές του ISIL βοηθώντας έμπρακτα την νόμιμη συριακή κυβέρνηση του Μ.Άσαντ.