Ζωή Κωνσταντοπούλου: "Έστειλα επιστολή στον Πρόεδρο.

2015-07-22 17:58

Εκτροπή κατήγγειλε μιλώντας στη βουλή η πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου για το νομοσχέδιο επί της δικαιοσύνης που ψηφίζεται σήμερα.

Σημεία από την ομιλία της:

•    Με το νομοθέτημα επιχειρείται μείζων παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης

•    Κανείς στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνυπογράφει το νομοσχέδιο - Το όχι του ελληνικού λαού δεν θα μετατραπεί σε ναι

•    Eκτροπή μέσω ενός νέου ακόμη κατεπείγοντος νομοσχεδίου υπό καθεστώς μνημονιακού εκβιασμού...

•    Ζητώ από τον ΠτΔ και τον πρωθυπουργό να ενημερώσουν τους ομολόγους τους στην ΕΕ για τον τρόπο που εισάγεται το νομοσχέδιο

•    Με αυτό το νομοσχέδιο που οι κυβερνήσεις ξένων κρατών επέλεξαν επιχειρείται η ολοκλήρωση μιας εκτροπής

•    Το νομοσχέδιο περιέχει μία παρέμβαση στη λειτουργία της δικαιοσύνης

•    Όλα συμβαίνουν υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας

•    Δεν είναι δικά μας, δεν είναι βούληση της δικής μας κυβέρνησης αυτό το νομοσχέδιο

•    Ούτε βούληση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να ισχύσουν αυτά τα απάνθρωπα μέτρα που αφήνουν ανυπεράσπιστους τους πολίτες απέναντι στις τράπεζες

•    Επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε τον κώδικα αυτό είναι ο κ. Χαμηλοθώρης

•    Τον κώδικα αυτό καταδίκασαν συλλήβδην δικηγόροι, μέλη της δικαστικής κοινότητας

•    Η επιδίωξη που υπηρετείται είναι η παράδοση της περιουσίας των πολιτών στις τράπεζες

•    Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε ανοικτό το παράθυρο να υλοποιηθεί

•    Το ελληνικό δημόσιο υποχωρεί έναντι των τραπεζών στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς

•    Δεν πρέπει να τα ψηφίσουμε, θα ισχύει από 1.1.2016, θα είναι νόμος του κράτους

•    Κάποιοι επιδιώκουν να ρίξουν αυτή την κυβέρνηση και να την εξευτελίσουν στα μάτια της κοινωνίας

•    Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο, Ούτε ως δικηγόρος

Και ο υπουργός Δικαιοσύνης διαφωνεί με το νομοσχέδιο!

«Πολλά από όσα περιλαμβάνει ο κώδικας δεν τα πιστεύω, αλλά προτείνω να ψηφιστεί γιατί ενόψει των ιστορικών περιστάσεων είναι αναγκαία» δήλωσε στη βουλή ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος εκλήθη από τον εισηγητή της ΝΔ Νίκο Δένδια και από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο να παραιτηθεί αν διαφωνεί με το νομοσχέδιο για να το στηρίξει άλλος στην ολομέλεια.

«Δεν έχω συνειδησιακό πρόβλημα, διαφωνώ σε ορισμένα προβλήματα», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4334 2015, ο κ. Παρασκευόπουλος εισηγήθηκε την ψήφιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ως προαπαιτούμενο, καθιστώντας τα μέλη των Επιτροπών κοινωνούς των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, για να πει πως βρισκόμαστε σε κατάσταση ανάγκης στην οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, παρά μόνο η φυγομαχία.

«Δεν τη θέλω τη φυγομαχία. Έχω δύο κακά μπροστά μου και είμαι υποχρεωμένος απέναντι στον ελληνικό λαό να εισηγηθώ το μικρότερο. Για μένα είναι μικρότερο κακό να έχουμε προβληματικές ρυθμίσεις στην Πολιτική Δικονομία, τις οποίες πιστεύω κι ο ίδιος ως κακές, από το να βρεθούν άνθρωποι με μειωμένη σύνταξη την επόμενη μέρα και μειωμένο μισθό και να βρεθούν ακόμη κι οι άνεργοι χωρίς κράτος πρόνοιας. Αυτά σταθμίζω» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Πρόσθεσε πως η ευθύνη του απέναντι στην ιστορία του σταθμίζεται με την ευθύνη του απέναντι στον ελληνικό λαό, να μην συμβάλει σε μία εξέλιξη η οποία την άλλη μέρα θα οδηγήσει σε μια άτακτη χρεοκοπία, σε μία δυστυχία. «Εγώ πιστεύω ότι το δίλημμα αυτό υπάρχει και γι αυτόν τον λόγο εισηγούμαι αυτόν τον Κώδικα Δικονομίας, που πιστεύω ότι έχει πολύ κακές ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων» ξεκαθάρισε.

Το επίμαχο νομοσχέδιο αποδοκιμάστηκε σε πανελλαδικό δημοψήφισμα από το 93% των δικηγόρων

Αποχή διαρκείας σκέφτονται οι δικηγόροι αντιδρώντας στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Την ερχόμενη Παρασκευή οι δικηγόροι θα αποφασίσουν εάν θα κατέλθουν ή όχι σε αποχή διαρκείας για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αν και σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα και το δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου, θεωρείται βεβαία η αποχή του δικηγορικού σώματος.

Συγκεκριμένα, η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συγκαλεί εκτάκτως μεθαύριο Παρασκευή (2μ.μ.) στην Αθήνα την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση του δικηγορικού κόσμου για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Βασικά άρθρα του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας «πλήττουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών τόσο στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης όσο και στην διαδικασία των πλειστηριασμών ακινήτων, με στόχο να ευνοηθούν οι Τράπεζες σε βάρος των οφειλετών αλλά και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στις αρμόδιες διαρκείς επιτροπές της Βουλής.

Δεν παρέλειψε ο κ. Αλεξανδρής να υπενθυμίσει ότι τον Νοέμβριο του 2014 ο σημερινός πρωθυπουργός είχε καταδικάσει, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ίδιο αυτό σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που εισάγεται τώρα για ψήφιση, χαρακτηρίζοντάς το πλήγμα κατά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του δικαίου των αδυνάτων πολιτών.

Υπενθύμισε, επίσης, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αποδοκιμάστηκε σε πανελλαδικό δημοψήφισμα από το 93% του δικηγορικού σώματος αλλά και από το σύνολο του νομικού  κόσμου της χώρας.

Ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε επίσης στις ασφυκτικές προθεσμίες που επιβάλλονται με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στην πολιτική δίκη και οι οποίες λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό «θα αποδειχθούν τελικά ανεφάρμοστες, στον εξοβελισμό της εμμάρτυρης απόδειξης και την θεσμοθέτηση μιας αποδεικτικής διαδικασίας βασισμένης κυρίως σε έγγραφα, η οποία αντιβαίνει τη κοινή λογική και την καθημερινότητα της δικαστικής πρακτικής».

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων επεσήμανε ακόμη ότι οι ασφυκτικές προθεσμίες που επιβάλλονται στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και η αναπροσαρμογή των ποσοστών κατάταξης των πιστωτών, σε περίπτωση πλειστηριασμού ενυπόθηκων ακινήτων προς όφελος των τραπεζών, βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων.

Κατά τον κ. Αλεξανδρή, εγείρεται επίσης ζήτημα αντισυνταγματικότητας, καθώς όπως ρητά αναφέρεται στη σχετική  έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκύπτει ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Παράλληλα, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, κατέθεσε στη Βουλή υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ παράλληλα γινόταν αναφορά στα νομοτεχνικά ελλείμματα του εν λόγω νομοσχεδίου.